Besparen op uw energierekening

Even een lekker bakkie koffie of thee zetten, uw telefoon opladen, stofzuigen, de was doen, koken... allemaal dagelijkse handelingen die voor de meeste van ons heel vanzelfsprekend zijn. Hoewel we blij zijn met de apparaten die deze handelingen mogelijk (en makkelijk) maken, zijn we minder blij als we de energierekening weer mogen betalen.

Gelukkig zijn er manieren om te besparen op uw energierekening. Met een flinke investering kunt u zelf energie opwekken of besparende apparaten aanschaffen. Helaas heeft niet ieder huishouden de financiële ruimte om flink te investeren. Daarom hebben wij een aantal bespaartips opgezocht voor ieder budget.

Energie besparen vanaf €0,-

Het is niet altijd nodig om (flink) te investeren als u wilt besparen op uw energieverbruik. Wij hebben een aantal kosteloze maatregelen voor u opgezocht:

 

check Het voorkomen van sluipverbruik

U kunt sluipverbruik van elektrische apparaten voorkomen door gebruik te maken van stekkerdozen met een aan-/uitschakelaar. Wist u bijvoorbeeld dat een oplader altijd energie verbruikt? Ook als u geen apparaat aan het opladen bent? Dit komt omdat er een gesloten stroomkring in de oplader zit die niet uitgeschakeld kan worden. Ook elektronische apparaten die standby staan zoals uw TV, uw radio of uw koffiezetapparaat, verbruiken nog steeds energie.

Als u langdurig op vakantie gaat, is het verstandig om apparaten uit het stopcontact te halen. Eventueel kunt u zelfs de stroomvoorziening in bepaalde ruimtes uitzetten via de meterkast.

 

check Het besparen op het gebruik van de wasdroger en strijkijzer

Het filter in de wasdroger vangt tijdens een droogbeurt veel stof op. Door dit filter na iedere droogbeurt te reinigen, blijft de wasdroger efficiënter drogen. Als de was nog een beetje vochtig is, is dit makkelijker te strijken. Door uw wasgoed niet volledig te drogen, bespaart u op de kosten van het gebruik van de wasdroger én van uw strijkijzer.

 

check Het verwarmen van het huis

De warmte in het huis wordt beter geïsoleerd als u de gordijnen en (tussen) deuren gesloten houdt. Let er wel op dat de gordijnen niet voor uw radiator hangen. Door structureel alle deuren (ook de tussendeuren) in huis gesloten te houden, gaat de warmte niet naar een hal of onverwarmde kamer.

Energie besparen na een kleine investering

U kunt er ook voor kiezen een (kleine) investering te doen in energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van ledlampen, tochtstrips of radiatorfolie.

 

check Het aanschaffen van ledlampen

Een ledlamp is in aanschaf duurder dan een spaarlamp of halogeenlamp. Maar als u het stroomverbruik én de levensduur meetelt, zal u toch vaak goedkoper uit zijn met led verlichting. Gemiddeld gaat een ledlamp ongeveer 35.000 branduren mee. De levensduur van een halogeenlamp is gemiddeld 3.500 branduren: één tiende van een ledlamp. Een spaarlamp gaat gemiddeld 7.500 branduren mee, wat neerkomt op bijna een kwart van de levensduur van een ledlamp.

 

check Het plaatsen van tochtstrips

Door naden en kieren te dichten, kan een gemiddeld huishouden al zo’n €50 per jaar besparen. De meest voorkomende plekken waar naden en kieren zitten zijn de meterkast, de brievenbus, de onderkant van de buitendeuren, de kozijnen en sluitingen van ramen en de plek waar de leidingen binnenkomen. Let er wel op dat wanneer u deze tochtplekken isoleert, u het huis voldoende moet blijven ventileren, ook in de winter. Wanneer u niet voldoende ventileert, vervuilt de lucht in huis. Dit kan onder andere gezondheidsklachten met zich meebrengen.

 

check Het plaatsen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een soort zilverfolie wat u achter de radiator aanbrengt. De warmte van de radiator weerkaatst op deze manier terug het huis in. Voordelen van radiatorfolie:
- Kamers zijn sneller warm
- Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen
- Radiatorfolie is goedkoop in aanschaf

Flink besparen met een flinke investering

Met een flinke investering kunt u ook flink op energiekosten besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld veel energiekosten besparen door uw huis volledig te laten isoleren of door een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen.

 

check Het huis volledig isoleren

Een voorbeeld van een grote investering om te besparen op energiekosten is het volledig laten isoleren van uw huis. U kunt uw gevel, vloer, dak en ramen isoleren. Het volledig isoleren van uw huis vraagt gemiddeld om een investering van €9.300 voor een tussenwoning. De gemiddelde besparing per jaar is voor een tussenwoning €1.100. Dit zou betekenen dat u de investering in ongeveer 8,5 jaar heeft terugverdiend.

 

check Het aanschaffen van een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. De zonneboiler gebruikt u in combinatie met een hr-ketel op gas of een warmtepomp. In de zomer levert de zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter springt de cv-ketel of warmtepomp bij. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft op uw energiekosten voor warm water. Er is ook een zonneboilercombinatie: deze zorgt naast warm water ook voor een deel van de verwarming van het huis.

 

check Het aanschaffen van een warmtepomp

Een warmtepomp verzorgt de verwarming van uw huis en eventueel ook het warme water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
- Een hybride warmtepomp die werkt met een hr-ketel op gas
- Een volledig elektrische warmtepomp die de hr-ketel op gas vervangt
- Een ventilatiewarmtepomp die de warmte uit de ventilatielucht haalt

Besparen met EnergieVerzekerd.nl

Besparen op uw energierekening

Energie is iets wat iedereen dagelijks nodig heeft. Het is iets wat vanzelfsprekend is geworden. Maar waar komt de energie vandaan? Wij van EnergieVerzekerd.nl streven naar betrouwbaarheid, transparantie en ontzorgen u graag waar mogelijk. Wij leveren Nederlandse opgewekte energie voor een goede prijs. Dit met heldere voorwaarden en geen kleine lettertjes. Zo bent u altijd verzekerd van energie! Benieuwd of u kunt besparen?

Verder lezen

Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht. Wilt u meer bespaartips lezen? Bekijk meer bespaartips.