scheiden en een hypotheek

Ik ga scheiden en heb een hypotheek, wat nu?

Wat als de partner waar u mee getrouwd bent, toch niet uw ware liefde is? U wilt scheiden, maar u heeft gezamenlijk een hypotheek afgesloten. En het huis waar u in woont staat op naam van jullie beide. Hoe nu verder?

Er zijn twee opties die u kunt overwegen:

  1. Jullie verkopen het huis
  2. U koopt het huis van uw partner

Wanneer u samen een hypotheek heeft afgesloten bent u ook samen verantwoordelijk voor de aflossing van de hypotheek. U heeft immers beiden het contract ondertekend. Dit betekent dus dat als u in een ander huis woont, uw hypotheekverstrekker nog terug kan komen op de kosten van uw oude hypotheek.

Woning verkopen na uw scheiding

Als u besluit om uw woning te verkopen, dan zal de hypotheekverstrekker de hypotheek aflossen met het geld van de verkoop. Wanneer er winst over is uit de verkoop van het huis, verdeelt u dit volgens de regels die er zijn opgesteld tijdens uw huwelijk. Als er een restschuld overblijft moet de bank toestemming geven voor een verdeling.

Uw partner afkopen na uw scheiding

Wanneer u of uw partner in het huis blijft wonen, moet de hypotheek op de naam van deze persoon gezet worden. Het is wel goed om vooraf te kijken of de financiële situatie van deze persoon hiervoor geschikt is. Wanneer de financiële situatie voldoende ruimte biedt, moet er óf een nieuwe hypotheek worden afgesloten óf de huidige hypotheek moet worden afgelost. Indien u eigenaar wilt worden van het huis, moet u uw ex-partner uitkopen.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.