woningmarkt in balans 3

Woningmarkt komt steeds meer in balans

De gekte op de woningmarkt wordt langzaam minder, onder andere doordat kopers zich steeds meer bewust worden van wat ze willen uitgeven. Hierdoor stijgen de huizenprijzen minder hard dan enkele maanden geleden. “Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Daarbij vlakt ook de vierkante meterprijs wat af en zien we dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Al deze ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is”, aldus Ger Jaarsma, NVM voorzitter. Het is voor het eerst in meer dan 3 jaar tijd dat de huizenprijzen landelijk licht dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Huidige verkooptijd

Ook de verkooptijd van woningen is gedaald. In het eerste kwartaal van 2019 was dit 45 dagen; 9 dagen minder dan een jaar geleden. De regionale verschillen zijn wel groot. Huizen in grote steden staan minder lang te koop dan in omliggende regio’s.

Daling in het woningaanbod

Vergeleken met 2018 is er een daling van ruim 17% in het aantal te koop staande woningen. Dit zorgt voor een betere balans op de woningmarkt. Ook heeft de consument meer keuze; de krapte-indicator staat op 3,9 in plaats van 3,6 in het vorige kwartaal.

Nieuwbouwwoning blijft prijzig

Nieuwbouwwoningen blijven aan de prijzige kant. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning €369.000,- met uitzondering van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Hier ligt de gemiddelde woningprijs boven de €400.000,-.

Doorzetten trends

Volgens Jaarsma hebben de trends van eind 2018 zich nu doorgezet. De afvlakking van de prijsstijging en het dalende aantal transacties is voorbij. De markt komt meer in balans. Er zijn minder regionale verschillen en de markt is minder oververhit. De krapte is minder maar nog steeds aanwezig. Er is meer vraag naar nieuwbouwwoningen en minder complexiteit op het gebied van regelgeving.

 

 

Bron: NVM

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.