Met een overwaarde hypotheek uw pensioen aanvullen? Zo werkt het

Als u rond de pensioenleeftijd bent, heeft u vaak een groot deel van uw vermogen in de stenen van uw huis zitten. Als u niet wilt verhuizen komt dat geld niet zomaar vrij. Toch kunt u een deel van dat vermogen in handen krijgen. Dit kan met een overwaarde hypotheek (ook wel verzilver hypotheek genoemd). Uw maandlasten hoeven daarbij niet toe te nemen.

Wat is een overwaarde hypotheek?

Een overwaarde hypotheek is een lening met uw huis als onderpand. Wat anders is dan bij een gebruikelijke hypotheek is dat u bij deze lening niet aflost en de rente wordt maandelijks bij uw schuld bijgeschreven. Dat betekent dat u in de praktijk geen extra maandlasten hebt. Wel wordt uw schuld maandelijks steeds iets verhoogd, namelijk met het bedrag van de rente.

Is er een leeftijdsgrens voor de overwaarde hypotheek?

Er zijn verschillende soorten overwaarde hypotheken met verschillende leeftijdsgrenzen. Over het algemeen kunt u zeggen dat een overwaarde hypotheek mogelijk is vanaf de pensioenleeftijd (van de jongste partner).

Kunt u de overwaarde hypotheek gebruiken als aanvulling op uw pensioen?

Dat kan. U kunt het bedrag in één keer of maandelijks uitgekeerd krijgen. Of een combinatie daarvan, afhankelijk van uw wensen. U kunt de hypotheek dus gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Maar ook voor een nieuwe badkamer, een schenking aan uw kinderen, extra zorg inkoop of een bijzondere reis.

Wanneer lost u de overwaarde hypotheek af?

De lening van de overwaarde hypotheek wordt afgelost als de woning wordt verkocht, bij overlijden of bij verhuizing. Maakt u zich zorgen over een eventuele restschuld bij verkoop? Sommige overwaarde hypotheken garanderen er geen restschuld overblijft.

Hoeveel kunt u lenen? En hoe lang?

Het bedrag hangt af van de overwaarde, de looptijd, de rente en verdere wensen. Wilt u bijvoorbeeld maandelijkse bedragen of een bedrag in één keer? Hoe lang wilt u een maandelijkse aanvulling? Een financieel coach kan dit precies uitrekenen en u de verschillende scenario’s laten zien. Ook kan een adviseur al uw vragen beantwoorden.

Wij vergelijken alle aanbieders voor u

Finzie heeft financieel coaches door heel Nederland, dus ook bij u in de buurt. Financieel coaches van Finzie kennen en vergelijken vrijwel alle aanbieders en producten op de Nederlandse hypotheekmarkt voor u. Ook geven zij 100% onafhankelijk advies. Wilt u meer weten over de overwaarde hypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek. Waar en wanneer u maar wilt.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.