wanneer is het oversluiten van uw hypotheek interessant

Wanneer is het oversluiten van uw hypotheek interessant?

U gaat niet verhuizen en uw rentevaste periode loopt misschien nog niet af. Waarom zou u dan toch tussentijds naar uw hypotheek willen kijken? Daar zijn verschillende redenen voor, maar een veel voorkomende is om geld te besparen. Door de historisch lage rente kan het namelijk de moeite waard zijn om uw hypotheek over te sluiten. Of dat ook voor u geldt hangt af van uw situatie en het moment waarop u dit overweegt.

Interessante momenten om een hypotheek over te sluiten

Er zijn verschillende momenten waarop het extra interessant is om naar het oversluiten van de hypotheek te kijken. Natuurlijk het moment waarop de rente flink lager is dan de rente die u nu betaalt voor uw hypotheek. Een ander moment waarop het extra interessant kan zijn om over te sluiten is als u gaat verbouwen of uw huis wilt verduurzamen en daarvoor een financiering wilt. Of als de rentevaste periode afloopt, want in dat geval betaalt u geen boete. Tenslotte kan het interessant zijn als uw huis overwaarde heeft of als uw financiële situatie verandert.

Een lagere rente is mooi, maar wat kost oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek levert misschien een lagere rente en lagere woonlasten op, maar kost ook geld. Als de rentevaste periode van de oude hypotheek nog niet is afgelopen, betaalt u ten eerste meestal een boete voor vervroegd aflossen van de oude hypotheek. Daarnaast zijn er verschillende bijkomende kosten voor het oversluiten van de hypotheek. Bijvoorbeeld advieskosten, taxatiekosten, kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en notariskosten. Deze kosten zijn overigens wel grotendeels aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

Wanneer is het oversluiten van de hypotheek de moeite waard?

U wilt graag lagere maandlasten, maar u heeft ook te maken met extra kosten. Daarom is het belangrijk te weten of en zo ja wanneer u die kosten er weer uit haalt. Dat noemen we de terugverdientijd. Bij de terugverdientijd zijn ook de belastingvoordelen en -nadelen belangrijk. Om te weten of oversluiten u een financieel voordeel oplevert is het verstandig om een persoonlijke berekening te laten maken. Bijvoorbeeld door een financieel coach van Finzie, in een oriënterend en gratis gesprek. Finzie geeft onafhankelijk advies en vergelijkt meer dan 30 aanbieders op de markt voor u. In een persoonlijk gesprek neemt u bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor uw hypotheekvorm door en uiteraard uw wensen.

5 handige tips bij oversluiten

Lees meer over het oversluiten van een hypotheek. U kunt via deze link ook een brochure met 5 handige tips bij het oversluiten van een hypotheek downloaden (onderaan de webpagina).

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.