Lage rente in 2020. Voor u het moment om uw hypotheek over te sluiten?

Lage rente in 2020! Voor u hét moment om uw hypotheek over te sluiten?

We zitten alweer enkele weken in 2020 en de rente is nog steeds historisch laag. Daardoor blijven de omstandigheden voor het oversluiten van een hypotheek onverminderd gunstig. Nog steeds sluiten veel mensen hun hypotheek over voor lagere maandlasten. Is dit ook iets voor u? Wij zetten de actuele mogelijkheden voor u op een rij.

Wat is oversluiten van uw hypotheek?

U heeft een hypotheek tegen een rente, die waarschijnlijk voor een bepaalde tijd vast staat (de rentevaste periode). Ook als die periode nog niet is afgelopen kan het interessant zijn om te oriënteren op alternatieve rentes. U kunt een eventuele boete afkopen en uw hypotheek oversluiten tegen een lager tarief. Wanneer u er voor kiest om uw hypotheek te verhuizen van de ene naar de andere hypotheekverstrekker noemen we dit oversluiten.

Wat zijn de kosten van oversluiten?

Als u uw hypotheek oversluit dan komen daar kosten bij kijken. U betaalt meestal een boete voor vervroegd aflossen van de oude hypotheek. Verder zijn er kosten zoals advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze kosten mag u grotendeels aftrekken van uw inkomstenbelasting. Uiteindelijk gaat het om de berekening waarin deze kosten opwegen tegen het lagere tarief dat u gaat betalen voor uw hypotheek. Op dat moment bent u namelijk pas in het voordeel. Dat noemen we de terugverdientijd. Een financiële coach van Finzie kan dit voor uw situatie en hypotheek op een rij zetten.

Verduurzamen en/of verbouwen en oversluiten tegelijk

Mogelijk denkt u aan het verduurzamen of verbouwen van uw huis. Dat kunt u financieren met een extra hypotheek. Hiervoor maakt u meestal dezelfde kosten als bij oversluiten, namelijk notariskosten, advieskosten en taxatiekosten.

Tip: Denk bij verduurzamen of verbouwen ook aan de mogelijkheid om uw hypotheek tegelijkertijd over te sluiten. U hoeft de genoemde kosten dan maar één keer te maken. Een mooie besparing!

Wanneer is oversluiten gunstig en wanneer niet?

We zetten het graag nog even voor u op een rij.

Oversluiten kan (extra) voordelig zijn:

Oversluiten levert niet altijd lagere maandlasten op en is minder gunstig:

  • bij een bankspaar- of een spaarhypotheek;
  • als uw bank een voordelige rente heeft na uw rentevaste periode;
  • als u niet voldoende terugverdientijd heeft om de kosten goed te maken;
  • als de rente bij uw huidige bank goedkoper is dan wanneer u zou oversluiten.

Uw situatie persoonlijk bespreken?

Bij Alles Over Hypotheken werken we samen met Finzie, een landelijke organisatie met ervaren financiële coaches. Zij helpen u in een persoonlijk gesprek verder bij al uw vragen. Bovendien kunnen zij uw situatie voorrekenen en onafhankelijk advies geven. Wilt u graag uw situatie bespreken? Dan kunt u hier een gratis verkennende afspraak maken met een financiële coach bij u in de buurt.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.