verzilveren overwaarde

Het verzilveren van uw overwaarde

Is uw huis meer waard dan de hoogte van uw hypotheek? Dan kunt u uw overwaarde verzilveren. Het bedrag aan overwaarde kunt u laten uitkeren zonder dat u uw huis hoeft te verkopen, bijvoorbeeld om uw pensioen aan te vullen of als schenking aan uw kinderen. In dit blog leest u de mogelijkheden van het verzilveren van overwaarde.

Wanneer kunt u uw overwaarde verzilveren?

Heeft u jarenlang netjes uw hypotheek afgelost of soms zelfs extra afgelost? En is uw huis inmiddels meer waard dan uw hypotheek? Dan kunt u uw overwaarde verzilveren. U hoeft uw huis dan niet te verkopen om gebruik te maken van de overwaarde en u mag zelf bepalen waaraan u het geld besteedt. Over het algemeen kunt u uw overwaarde verzilveren vanaf de pensioenleeftijd van de jongste partner.

Hoe hoog het bedrag is dat u kunt verzilveren, hangt onder andere af van de precieze overwaarde, de looptijd van uw hypotheek, de rente en eventuele wensen. Een financieel coach van Finzie kan hiervoor een berekening maken aan de hand van uw situatie.

De mogelijkheden van verzilveren

Het verzilveren van uw overwaarde kan onder andere met een overwaarde hypotheek. Bij een overwaarde hypotheek lost u niet af. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op uw hypotheek. Pas als het huis verkocht wordt, wordt die totale schuld afgelost. In praktijk heeft u dus geen extra maandlasten. Wel wordt uw schuld maandelijks steeds iets hoger, namelijk met het bedrag van de rente.

U kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u direct een stuk vermogen beschikbaar, maar betaalt u maandelijks wel gelijk een bedrag voor de aflossing.

Een derde manier om uw overwaarde te verzilveren is het afsluiten van een krediethypotheek. Met voldoende overwaarde in het huis én voldoende inkomen kunt u dan tot aan een afgesproken limiet vrij opnemen en aflossen.

Het besteden van de overwaarde

Wilt u uw overwaarde verzilveren? Dan bent u vrij om te bepalen waaraan u het bedrag uitgeeft. U kunt het verzilverde bedrag bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op uw pensioen, maar u mag het geld ook gebruiken voor een bijzondere reis, badkamer verbouwing of als schenking aan uw kinderen. Het bedrag kunt u in een keer of maandelijks uitgekeerd krijgen. Een combinatie daarvan is ook mogelijk.

Een Finzie coach helpt u graag

Bent u benieuwd of u uw overwaarde kunt verzilveren? Bij Finzie maken we het u graag gemakkelijk. Een financieel coach van Finzie neemt uitgebreid de tijd om uw situatie te bespreken en kan een berekening maken om te kijken welk bedrag u kunt verzilveren. Maak vrijblijvend een afspraak met een financieel coach.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.