een huis kopen als starter dit moet u weten

Een huis kopen als starter? Dit moet u weten!

Wilt u binnenkort uw eerste huis kopen? Dat kan als starter best lastig zijn. Er komt een hoop nieuwe informatie op u af en er moet veel geregeld worden. Daarom hebben we in deze blog nuttige informatie verzameld om u alvast op weg te helpen.

Bereken uw maximale hypotheek

Voordat de huizenjacht start is het verstandig om een maximale hypotheek berekening te maken. U kunt dan gericht op zoek gaan naar een woning binnen uw budget. Dit voorkomt teleurstelling als u het huis van uw dromen tegenkomt en later blijkt dat u de woning niet kunt financieren. Op Finzie.nl kunt u zelf een uitgebreide hypotheekberekening maken. Deze berekening is snel te maken als u uw bruto salaris en het bedrag dat u wilt inbrengen aan eigen geld weet.

Een hypotheek berekening geeft een indicatie van wat u maximaal kunt lenen. Wilt u precies weten wat u kunt lenen? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie.

Uw maximale hypotheek hangt af van meer dan alleen uw bruto salaris, namelijk:

  • Koopt u de woning alleen of samen?
  • Hoeveel eigen geld heeft u en wilt u inbrengen?
  • Heeft u verder financiële verplichtingen? Denk hierbij aan een studieschuld of een lening.

Eerste huis financieren

Wanneer u voldoende inkomsten en spaargeld heeft, zit u goed. Als dit niet het geval is, zijn er nog andere opties die het mogelijk maken om toch uw eerste huis te kopen. We hebben de opties voor u op een rij gezet:

Optie 1: Geld lenen van ouders
Een optie om uw huis te financieren is het lenen van geld van uw ouders. U sluit dan zelf een hypotheek af voor het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Het openstaande bedrag vult u aan met een lening bij uw ouders. Let op: dit moet een officiële lening zijn die op papier wordt vastgelegd. De lening lost u volgens de regels af en u betaalt ook gewoon rente.

Optie 2: Belastingvrije schenking
Uw ouders kunnen ook helpen met een belastingvrije schenking. Afhankelijk van de waarde van de woning, kunt u uw hypotheek dan deels of helemaal financieren met de schenking van uw ouders. Als ouder zijnde mag u uw kind eenmalig een belastingvrije schenking doen. Aan een schenking zijn wel verschillende regels verbonden. Lees meer over belastingvrij schenken op Finzie.nl.

Optie 3: Starterslening
Een derde optie is een starterslening. Dit is een aanvullende lening bovenop uw hypotheek. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs en uw maximale hypotheek. Een voordeel van een starterslening is dat u de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaalt. Of een starterslening in uw situatie mogelijk is, is afhankelijk van de gemeente waarin u uw nieuwe huis koopt. Ongeveer 200 gemeenten bieden een starterslening aan. Kijk of uw gemeente een starterslening aanbiedt op https://www.svn.nl/.

Optie 4: Duokoop
Tot slot kunt u uw eerste hypotheek financieren met Duokoop. U koopt dan een woning zonder grond. Voor het gebruik van de grond (canon) betaalt u aan Duokoop, maar u betaalt geen aflossing. Deze manier maakt het mogelijk om toch een woning te financieren die u inclusief grond niet kunt betalen. Meer over Duokoop leest u in deze blog.

Documenten aanleveren

Voor de aanvraag van een hypotheek moet u veel persoonlijke gegevens aanleveren. Denk onder andere aan een loonstrook, een werkgeversverklaring, een kopie van een geldig legitimatiebewijs en een overzicht van een eventuele studieschuld. Het kan dan lastig zijn om het overzicht te bewaren. Als u uw hypotheek afsluit via Finzie levert u alle documenten digitaal aan. Dit kan in uw eigen MijnFinzie omgeving. Daar kunt u ook precies zien welke documenten nog nodig zijn voor de hypotheek en/of verzekeringen en wat de status is van de aangeleverde documenten.

Maak een afspraak

Een eerste huis kopen is spannend! Er komt veel op u af en dan is het prettig om door iemand begeleid te worden die verstand van zaken heeft en goed bereikbaar is. De financieel coaches van Finzie staan voor u klaar en beantwoorden graag uw vragen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend hypotheekgesprek en bespreek uw financiële mogelijkheden.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.