Verschil lineaire en annuitaire hypothee

Annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Lees het verschil

Wanneer u voor het eerst een hypotheek afsluit, weet u waarschijnlijk niet welke hypotheekvorm u het beste kunt kiezen. Als starter heeft u, om gebruik te kunnen maken van renteaftrek, de keuze tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In deze blog leest u het verschil tussen deze hypotheekvormen.

Wat is een hypotheek precies?

Een hypotheek is een lening die u afsluit om een woning te kopen. De woning dient als onderpand van deze lening. Om de lening af te lossen, heeft u keuze uit verschillende hypotheekvormen. De twee meest voorkomende zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Deze twee hypotheekvormen zijn fiscaal gezien toegestaan om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek lost u annuïtair af. Dit betekent dat u per maand een vast bruto bedrag betaalt tijdens de de rentevastperiode van de hypotheek. De totale som van het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Deze som blijft gelijk, maar de verhouding rente/aflossing verandert over de tijd. U betaalt in het begin namelijk een groter deel aan rente en aan het einde van de looptijd lost u meer af. De betaalde rente is bij de belasting aftrekbaar, maar de aflossing niet. De bruto maandlasten blijven dus gelijk, maar de netto maandlasten gaan gedurende de looptijd omhoog, omdat u jaarlijks steeds minder hypotheekrente kunt aftrekken.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek:

● U lost tijdens de looptijd af; de hypotheekschuld neemt hierdoor af en u betaalt over de gehele looptijd minder rente;
● U weet wat de bruto maandlasten zijn; deze zijn elke maand gelijk;
● U heeft recht op hypotheekrenteaftrek;
● U heeft de hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Nadelen van een annuïteitenhypotheek:

● U lost in het begin van de looptijd niet veel af; de aflossing gaat hierdoor trager dan bij bepaalde andere hypotheekvormen. Dit kan een nadeel zijn wanneer u binnen een aantal jaar gaat verhuizen;
● Uw netto hypotheeklasten worden met de maand hoger, vanwege de afnemende renteaftrek door het aflossen.

Lineaire hypotheek

Wanneer u voor een lineaire hypotheek kiest, lost u een vast bedrag per maand af gedurende de looptijd. Hierdoor wordt de hypotheek steeds kleiner en betaalt u tijdens de looptijd minder rente waardoor en de maandlasten omlaag gaan. Net zoals bij een annuïteitenhypotheek heeft u de lineaire hypotheek aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

Voordelen van een lineaire hypotheek:

● Uw maandlasten worden gedurende de looptijd lager;
● U betaalt over de gehele looptijd minder rentelasten dan bij andere hypotheekvormen, omdat u alleen over het openstaande hypotheekbedrag rente betaalt en deze lost u vanaf de eerste maand af;
● U heeft recht op hypotheekrenteaftrek;
● U heeft aan het eind van de looptijd de volledige hypotheek afgelost.

Nadelen van een lineaire hypotheek:

● Uw maandlasten zijn de eerste jaren hoger dan bij andere hypotheekvormen.

Weet u niet welke hypotheekvorm u moet kiezen?

Bij het kopen van een eerste huis, komt er veel op u af. Het is begrijpelijk dat u dan wat hulp kunt gebruiken. Een financieel coach van Finzie helpt u graag. Maak een gratis vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij u in de buurt. De financieel coach bespreekt uw situatie, helpt u met vragen en geeft advies over de best passende hypotheekvorm en verzekeringen.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.