Bestaand of nieuwbouw kopen? De voor- en nadelen op een rij

Heeft u plannen om binnenkort een huis te kopen? Dan is het slim om een lijstje te maken met uw woonwensen. Zo kunt u gericht op zoek naar een woning die voldoet aan uw wensen. Gaat uw voorkeur bijvoorbeeld uit naar een instapklare bestaande woning? Of houdt u juist van klussen? Of heeft u liever alles nieuw en kiest u voor een nieuwbouwwoning? In deze blog leest u de voor- en nadelen van een bestaande woning en nieuwbouwwoning.

Voordelen nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning bent u de eerste bewoner. Over achterstallig onderhoud hoeft u zich dus geen zorgen te maken. De woning kunt u helemaal naar wens inrichten en alles is nieuw. Bij veel nieuwbouwprojecten heeft u ook de mogelijkheid om keuzes te maken over de indeling van de woning. Een ander groot voordeel van nieuwbouw is dat de woning energiezuinig is en voldoet aan de meest recente duurzaamheidsrichtlijnen.

Ook heeft het kopen van een nieuwbouwwoning financiële voordelen. De eerste jaren heeft u bijvoorbeeld geen onderhoudskosten. Ook de verkoopprijs staat bij een nieuwbouw vaak vast, hierdoor weet u precies waar u aan toe bent en hoeft u niet tegen andere kopers op te bieden. Tot slot hoeft u geen kosten koper te betalen, omdat u vrij op naam (v.o.n.) koopt. Dit scheelt u een hoop geld.

Nadelen nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft niet alleen voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen. Zo koopt u de woning vanaf een tekening en wordt uw geduld flink op de proef gesteld. Ook moet u vaak relatief veel bijbetalen voor extra’s zoals een meer uitgebreide keuken en extra stopcontacten. Voordat de woning woonklaar is, bent u al snel een jaar tot anderhalf jaar verder. Hierdoor kunt u te maken krijgen met dubbele woonlasten. Ook heeft u bij veel nieuwbouwprojecten te maken met een loting.
Houd er ook rekening mee dat er nog langere tijd gewerkt wordt in een wijk. Geluid en vuile wegen kunnen dan nog even duren.

Wilt u een woning laten bouwen op een kavel? Dan moet u rekening houden met de kosten en tijd voor het realiseren van een bestemmingswijziging en de bouwvergunning. Wanneer u zelf een woning op de kavel laat bouwen, krijgt u in de meeste gevallen ook te maken met kosten voor een architect.

Voordelen bestaande woning

Gaat uw voorkeur uit naar een bestaand huis? Dan ziet het aankoopproces er anders uit. U heeft namelijk keuze uit een gevarieerd aanbod woningen. Er komen dagelijks nieuwe woningen in de verkoop, dus het is slim om het aanbod goed in de gaten te houden. Zo grijpt u niet mis als uw droomhuis beschikbaar komt.

Bij de huizenjacht naar een bestaande woning kunt u focussen op een woning dat voldoet aan uw woonwensen. Hierdoor hoeft u niet, of weinig, te klussen. Is verbouwen geen probleem? Dan is een kluswoning met veel potentie ook een goede optie. Een oudere woning heeft vaak meer sfeer dan een nieuwbouwwoning. Wilt u de voor- en nadelen van een bepaalde woning beoordelen? Dan kunt u de woning in het echt bezoeken om de sfeer te proeven en praktische afwegingen te maken.

Nadelen bestaande woning

Een bestaande woning is vaak minder energiezuinig omdat de laatste duurzaamheidsrichtlijnen niet zijn toegepast. U kunt het huis natuurlijk wel zelf direct na aankoop verduurzamen met bijvoorbeeld goede isolatie of zonnepanelen. Ook is de apparatuur van een nieuwbouwwoning al ouder of de inrichting gedateerd. Een bouwkundige keuring is in sommige gevallen aan te raden. Hiermee kunt u deels voorkomen dat u de eerste jaren veel geld kwijt bent aan onderhoudskosten.

Een ander nadeel bij het kopen van bestaande bouw is dat er veel concurrentie is. Komt uw droomhuis in de verkoop? Dan is het slim om direct te reageren.

Maak een afspraak!

Heeft u een woning op het oog? Of bent u benieuwd naar uw financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een financieel coach van Finzie. Het eerste gesprek is vrijblijvend. Een financieel coach kan voor u berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen en geeft u advies over eventuele verbouwingskosten, het verduurzamen van een woning en uw verzekeringen.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.