Vanaf 2021 vrijstelling voor overdrachtsbelasting

Vanaf 2021 vrijstelling voor overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag dit jaar heeft het kabinet aangekondigd dat starters en jonge doorstromers in 2021 in aanmerking komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Maar hoe werkt de vrijstelling precies? En wat zijn de voorwaarden? We leggen het uit in deze blog.

Vrijstelling voor starters en doorstromers

De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt voor starters en doorstromers tussen de 18 en 35 jaar die na 1 januari 2021 een eerste of volgende woning kopen. In 2020 betalen starters en jonge doorstromers net zoals andere huizenkopers 2%. Dit percentage wordt vanaf volgend jaar gedurende vijf jaar verlaagd naar 0% om jonge huizenkopers een betere kans te geven op de woningmarkt.

Voorwaarden van de vrijstelling

Als starter of jonge doorstromer komt u in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u bent tussen de 18 en 35 jaar oud;
  • u gaat zelf in de woning wonen;
  • u heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling.

Let op! Na 31 maart 2021 mag de waarde van de woning ook niet hoger zijn dan €400.000 om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Koopt u een woning voor 31 maart 2021? Dan krijgt u voor een woning met een waarde van €400.000 of hoger nog wel vrijstelling van overdrachtsbelasting, mits u voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Mijn partner is ouder dan 35, wat nu?

Wanneer u wel tussen de 18 en 35 jaar oud bent, maar uw partner ouder is, of andersom, dan betaalt een van de twee wel de 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waarover hij of zij eigenaar is. Zijn jullie beide voor de helft eigenaar? Dan betalen jullie samen 1% overdrachtsbelasting.

Meer weten?

Gaat u binnenkort een huis kopen en bent u benieuwd wat de overdrachtsbelasting voor u betekent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij u in de buurt en bespreek uw persoonlijke situatie. Een financieel coach van Finzie kijkt graag naar uw financiële mogelijkheden.

Let op! Deze nieuwe maatregel is pas definitief als de Eerste kamer akkoord heeft gegeven.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.