Tijdelijke verhuur woning

Misschien bent u van plan om een wereldreis te maken of een tijdje in het buitenland te gaan werken. Om de kosten van uw huis te kunnen betalen verhuurt u het huis aan iemand anders. Geldt uw woning nu wel of niet als ‘eigen woning’ voor de belasting?

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Tijdelijke verhuur eigen woning belasting

Als het gaat om verhuur voor een tijdelijke periode, dan mag u uw woning gewoon als ‘eigen woning’ blijven opgeven. U moet echter wel belasting over de huurinkomsten betalen. In het kort komen de regels hier op neer:
check De hypotheekrente blijft voor een periode van maximaal 3 jaar gewoon aftrekbaar.
check Het eigenwoningforfait vervalt helemaal.
check De huurinkomsten zijn voor 75% belast. De overige 25% is bedoeld om te kunnen gebruiken voor onderhoud. Dat kunt u gebruiken, maar dat hoeft niet.

Ook kunt u sinds 1 januari 2010 uw te koop staande woning makkelijker tijdelijk verhuren. Gedurende de periode dat u de woning verhuurt, valt deze in box 3 en heeft u geen recht op renteaftrek. Mocht de woning echter daarna weer leeg in de verkoop komen, dan kunt u onder omstandigheden weer renteaftrek claimen. Dat is het geval als u op grond van de oorspronkelijke verhuisregeling en de bijbehorende termijnen nog recht zou hebben op renteaftrek.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.