8 tips bij afsluiten hypotheek

8 tips bij het uitkiezen van een hypotheek

Een hypotheek uitkiezen is spannend. Vooral als u een hypotheek uitkiest als starter moet u op veel dingen letten. Wij hebben de 8 beste tips voor het uitkiezen van een hypotheek op een rijtje gezet:

  1. Ga in gesprek met een financieel adviseur. Een huis kopen kost veel geld. Door een financieel adviseur te raadplegen kunt u veel geld besparen. Een financieel adviseur bekijkt uw financiële situatie en zorgt ervoor dat u de hypotheek afsluit die bij u past. Een financieel adviseur is dit namelijk uit hoofde van zijn zorgplicht verplicht.
  2. Kies niet direct voor de eerste de beste hypotheek waarbij een aantrekkelijke rente wordt aangeboden. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar de looptijd, de garanties en de voorwaarden van de hypotheek. U kunt het aanbod van verschillende hypotheekverstrekkers raadplegen en onderzoeken welke optie het beste aansluit op uw persoonlijke- en financiële situatie.  Bonustip: vraag naar de gemiddelde rente die de hypotheekverstrekker aanbiedt. Zo kunt u inschatten of de rente zal afnemen of juist zal stijgen.
  3. Regel een opstalverzekering. Een opstalverzekering is ook wel een woonhuisverzekering. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw huis door bijvoorbeeld een brand of storm.
  4. Leg uw spaargeld in. Als u veel spaargeld heeft en dit kunt inleggen, krijgt u een hogere rentekorting. Uw maandlasten van uw hypotheek worden hierdoor lager.
  5. Sluit uw hypotheek af op basis van NHG-voorwaarden. De Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG, springt bij wanneer u uw maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen en u uw huis gedwongen moet verkopen. Dit komt voor bij echtscheidingen of arbeidsongeschiktheid. U heeft bij de NHG de garantie dat bij onvoorziene omstandigheden het waarborgfonds garant staat. Een hypotheek met NHG-voorwaarden kan worden afgesloten bij een koopsom tot €265.000,-. U betaalt eenmalig een borgsom van 1% over de hele koopsom. Hypotheekverstrekkers zijn blij wanneer een hypotheek met NHG-voorwaarden wordt afgesloten. Ze kunnen u daarom een korting geven over de hypotheekrente.
  6. Denk bij het afsluiten van een hypotheek ook aan de overlijdensrisicoverzekering.. Deze verzekering keert een bedrag uit wanneer u overlijdt. Zo kunnen uw nabestaanden uw hypotheek betalen en blijven zij niet achter met een schuld. Bij veel hypotheekverstrekkers is zo’n verzekering zelfs verplicht. Uw geldverstrekker heeft zo ook meer zekerheid.
  7. Neem energiebesparende maatregelen. Ook deze kunnen ervoor zorgen dat uw hypotheek goedkoper uitvalt. De regering heeft een aantal duurzame regelingen gesteld: De kosten van het verduurzamen van uw huis mogen worden meegefinancierd in de hypotheek. U mag dus meer lenen (106% van de waarde van de woning in plaats van 100%). De overheid verstrekt mogelijk tevens subsidie als u energiebesparende maatregelen uitvoert.
  8. Last but not least: kies de hypotheek waar u zich fijn bij voelt. U moet voor uzelf goed kijken of u naast de hypotheeklasten nog genoeg geld overhoudt voor andere dingen. Wanneer u weet dat u in de toekomst minder gaat verdienen, is het natuurlijk niet handig om een hele hoge hypotheek te nemen. Neem de tijd en vergelijk het aanbod van verschillende hypotheekverstrekkers.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.