Afsluitprovisie

Op het moment dat u een hypotheek afsluit betaalt u eenmalig afsluitprovisie. De hoogte hiervan verschilt per geldverstrekker, maar ligt meestal tussen de 0,5% en 1,5% van de schuld. De afsluitprovisie die u betaalt is eigenlijk een vorm van vooruitbetaalde rente. U mag de afsluitprovisie aftrekken van de belasting in het jaar van de betaling. Hiervoor geldt wel een maximum. In 2009 mag dit tot 1,5% van de eigenwoninglening, maar maximaal €3.630. Het eventuele restant is in latere jaren aftrekbaar.

U kunt besparen op uw afsluitprovisie. Het is belangrijk om op meerdere banken te oriënteren. Vraag bij banken en tussenpersonen altijd naar de afsluitprovisie die zij hanteren. Vergelijk daarnaast de verschillende afsluitprovisies samen met de hypotheekrentes en de overige hypotheekvoorwaarden. U kunt ook altijd nog onderhandelen met uw hypotheekaanbieder over de afsluitprovisie.

Goede hypotheekvoorwaarden zijn belangrijk als u lage maandlasten wilt hebben. Lees hier meer over afsluitprovisie.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Afsluitprovisie meefinancieren

U kunt er ook voor kiezen de afsluitprovisie mee te financieren in uw hypotheek. In dat geval is de rente over dit stuk van uw lening aftrekbaar.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.