Huwelijk en de bijleenregeling

Wanneer u gaat trouwen en één van u (of beide) hebt al een eigenwoningreserve, dan maakt het uit hoe u precies trouwt. Er zijn twee soorten huwelijk waarin u een verbintenis kunt aangaan: Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Wanneer u samen eigenaar bent van uw huis, heeft dit ook een voordeel. U hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer uw huis als gezamenlijk bezit wordt gerekend. Lees hier meer informatie over huwelijk en hypotheek.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Gemeenschap van goederen

Kiest u ervoor dat de woning tot de huwelijksgemeenschap behoort, dan behoort de eigenwoningreserve dat ook. Verkoopt u het huis, dan is het vervreemdingssaldo (de overwaarde) voor 50% van u en voor 50% van uw partner. Bij gemeenschap van goederen deelt u al uw bezittingen en schulden met uw partner, en andersom. U bent samen met uw partner verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dat zijn de voorwaarden van een huwelijk en hypotheek.

Huwelijkse voorwaarden

Kiest u ervoor dat de woning het eigendom is van één van u, dan is de eigenwoningreserve en het vervreemdingssaldo dat ook.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.