Beleggingsverzekeringshypotheek

Beleggingsverzekeringshypotheek

De beleggingsverzekeringshypotheek is een variant op de levenhypotheek en spaarhypotheek. U sluit een levensverzekering af voor een bepaalde looptijd. De levensverzekering betaalt uit aan het einde van de looptijd, of wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Beleggen met het spaardeel

De premie van de levensverzekering bestaat uit twee delen: een spaardeel en een overlijdensrisicodeel. Het spaardeel gebruikt u om kapitaal te sparen voor de aflossing. Met de beleggingsverzekeringshypotheek belegt u wat u spaart in beleggingsfondsen. Het rendement hierover staat weliswaar niet vast, maar kan hoger uitvallen dan wanneer u tegen een vaste rente spaart.

Verschillen spaarhypotheek en levenhypotheek

Met een spaarhypotheek spaart u precies wat u nodig hebt om af te lossen. Het bedrag kan niet lager uitvallen, maar ook niet hoger. De levenhypotheek kent dit risico wel. U hebt hier echter geen invloed op het rendement, omdat u geen invloed hebt op de winst van uw levensverzekeraar. Bij een beleggingsverzekeringshypotheek bent u vrijwel vrij in de keuze van beleggingsmogelijkheden. Hierdoor hebt u zelf meer invloed op uw rendement.

De voordelen van een beleggingsverzekeringshypotheek zijn:

check Bij een extra gunstig rendement kan het zijn dat u meer kapitaal opbouwt dan nodig is voor de aflossing. Dit extra bedrag mag u houden.
check U kunt maximaal gebruik maken van de renteaftrek van de belasting.
check U hebt de mogelijkheid om te kiezen uit allerlei beleggingsmogelijkheden.

De nadelen van een beleggingsverzekeringshypotheek zijn:

check De uitkering is niet gegarandeerd. U weet niet zeker of dat wat u opbouwt genoeg zal zijn voor de volledige aflossing.
check Omdat u gebruik maakt van een verzekering, krijgt u te maken met fiscale regels.

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.