Verhuizen en de bijleenregeling

Het is niet aannemelijk dat u uw hele leven in hetzelfde huis zult blijven wonen. De meeste mensen zullen minstens eenmaal hun koopwoning verkopen om een nieuw huis te kopen. Sinds 2004 krijgt u bij overwaarde te maken met de bijleenregeling.

Een verandering in uw leefsituatie kan consequenties hebben voor deze bijleenregeling.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Bijleenregeling

Sinds 1 januari 2004 geldt de bijleenregeling. De bijleenregeling geldt voor iedereen die na deze datum zijn woning verkoopt en een nieuwe woning koopt. Volgens deze regeling moet u de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van uw woning weer investeren in uw nieuwe koopwoning. Doet u dit niet dan mag u voor het bedrag van uw hypotheeklening ter hoogte van de overwaarde de hypotheekrente niet aftrekken. Het deel van deze lening verhuist bij uw aangifte van Box 1 naar Box 3.

De bijleenregeling is veranderd per 1 januari 2010: de goedkoperwonenregeling vervalt. De volledige overwaarde uit de verkoop van de eigen woning moet gebruikt worden voor de aankoop van de nieuwe woning. Tot 1 januari 2010 kon u een deel van de overwaarde gebruiken voor consumptieve uitgaven (als u goedkoper ging wonen), zonder dat dit ten koste ging van de hypotheekrenteaftrek.

Bijlenen bij uw huidige hypotheeklening

De bijleenregeling bepaalt wat u maximaal mag bijlenen bovenop uw bestaande eigenwoninglening. Dit maximum is het verschil tussen de aankoopprijs (inclusief de aankoopkosten) van de nieuwe woning en de verkoopprijs (verminderd met de verkoopkosten) van de bestaande woning.

Voor wie geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling geldt niet voor mensen die hun eerste huis kopen, maar alleen wanneer u al een koophuis had. Houdt rekening met de bijleenregeling wanneer u een eigen woning verkoopt en binnen drie jaar opnieuw een woning koopt.

Lees verder over:

Icons-Alles-over-hypotheken-verder Vervreemdingssaldo (VS)
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Eigenwoningreserve (EWR)
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Eigenwoningschuld (EWS)

Verandering in leefsituatie

Een verandering in uw leefsituatie kan consequenties hebben voor de bijleenregeling. De belangrijkste veranderingen zijn een huwelijk, samenwonen of juist een echtscheiding. Krijgt u te maken met één van deze situaties, dan is het verstandig de informatie hierover door te nemen.

Lees verder over:

Icons-Alles-over-hypotheken-verder Huwelijk en de bijleenregeling
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Bijleenregeling bij samenwonen
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Scheiden en de bijleenregeling

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.