Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening bedoeld om een huis mee te kopen of een verbouwing te financiëren. Wanneer u een hypotheek afsluit, betaalt u elke maand hypotheekrente. Naast deze rente betaalt u ook uw hypotheekbedrag terug (aflossing). De aflostermijn valt altijd binnen 30 jaar, en meestal bestaat een hypotheek uit drie onderdelen: de lening (het bedrag dat u van de geldverstrekker leent), de aflossing (de terugbetaling van uw lening aan de geldverstrekker) en de verzekering (u bent meestal verplicht om een levensverzekering af te sluiten; een woonlastenverzekering is niet verplicht).

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Aflossen

Aflossen bij een hypotheek is het terugbetalen van de hypothecaire lening. U betaalt maandelijks of aan het einde van de looptijd een bedrag aan uw bank. Welk bedrag dit is hangt af van uw financiële situatie. De looptijd van een hypotheek is in de meeste gevallen maximaal 30 jaar. Het voordeel van het aflossen van een hypotheek is dat u vermogen opbouwt. Er zijn drie verschillende manieren van aflossen. Uitgestelde aflossing, directe aflossing en geen aflossing. Let op de voorwaarden van uw hypotheek. Soms kunt u namelijk niet extra aflossen en krijgt u te maken met een boete. 

Hypotheekrente

De hypotheekrente is de rente die u betaalt over uw hypothecaire lening. De rente verschilt per hypotheekverstrekker en is onder andere afhankelijk van de huidige rentestanden, de economie en de kosten van de hypotheekverstrekker (denk aan kosten voor personeel, een pand en marketing). Wanneer u een hypotheek heeft afgesloten met een lage rente, heeft u ook lage maandlasten. U kunt de rente voor een korte periode vastzetten, maar ook voor een langer termijn. Als de rente laag is, is het gunstig om deze voor een langere periode vast te zetten. Zo weet u voor een langere periode waar u aan toe bent.

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen mogelijk, namelijk voor woningen, verbouwingen en bijzondere woonsituaties zoals bijvoorbeeld een woonboot. Hypotheken zijn bedoeld voor het financieren van woningen, maar met een tweede hypotheek kan er ook een verbouwing worden gefinancierd. Elke hypotheek heeft verschillende voorwaarden en ook de aflostermijnen kunnen afwijken. Wij hebben alle hypotheken voor u op een rijtje gezet. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van het aanbod. 

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wanneer u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hiervoor kiest, dan bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. U leent met de NHG nooit teveel geld. Het kan zijn dat er veranderingen optreden in uw persoonlijke omstandigheden, zoals een scheiding of werkeloosheid. Met de NHG heeft u een financieel vangnet in dergelijke situaties. Lees hier meer over de NHG.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.