Wat te doen bij overwaarde?

Het kan zo zijn dat uw huis door de jaren heen meer waard is geworden. Of uw hypotheek is (voor een groot deel) afgelost. Wanneer uw huis meer waard is dan uw hypotheek, is er sprake van overwaarde. Er is een positief verschil tussen de resterende hypotheekschuld en de eventuele verkoopprijs van uw huis. Maar wat kunt u precies doen met die overwaarde?

Bijleenregeling

Wanneer u overwaarde heeft en uw huis verkoopt, krijgt u te maken met de bijleenregeling, welke geldt sinds 1 januari 2004. Iedereen die na deze datum een ander huis koopt, krijgt te maken met deze bijleenregeling. De overwaarde die u door de verkoop van uw huis ontvangt, moet u investeren in uw nieuwe huis. Wanneer u besluit de overwaarde niet te gebruiken voor de aankoop van een ander huis, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen. U heeft in dat geval namelijk geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. Het deel van deze lening verhuist bij uw aangifte van Box 1 naar Box 3.

Kan ik mijn overwaarde opnemen?

U kunt niet zomaar uw overwaarde opnemen. Bij overwaarde is het de bedoeling dat u dit gebruikt voor de financiering van uw nieuwe huis. Mocht u geen ander huis willen kopen, dan kunt u de overwaarde ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals bijvoorbeeld een verbouwing.

Hoe gebruik ik mijn overwaarde bij een verbouwing?

Het is mogelijk om uw overwaarde te gebruiken voor het financieren van een verbouwing. Om de overwaarde van uw huis te kunnen gebruiken, kan er worden gekeken naar de mogelijkheden om de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek aan te gaan.

Huren met overwaarde

Heeft u overwaarde uit de verkoop van uw huis en wilt u een huis gaan huren? Als u binnen drie jaar weer een huis gaat kopen, moet de overwaarde alsnog worden ingezet. Blijft u huren? Dan krijgt u de overwaarde van uw huis als extraatje om te sparen of om te beleggen. Afhankelijk van de hoogte van de overwaarde moet u wel elk jaar belasting over dit bedrag betalen.

Een goedkoper huis met overwaarde

U kunt uw overwaarde gebruiken als u een goedkoper huis wilt kopen. Wanneer u dit doet, kunt u een lagere hypotheek nemen. Dit betekent dat u lagere maandlasten heeft. Als het huis zo goedkoop is dat u niet de volledige overwaarde kunt inbrengen, blijft het restbedrag nog drie jaar staan. Als u binnen die drie jaar gaat verhuizen of verbouwen, dan moet u het resterende bedrag van de overwaarde alsnog inbrengen. Daarna mag u de overwaarde (onder voorwaarden) vrij besteden.

Vrije besteding overwaarde

Het is ook mogelijk om uw overwaarde vrij te besteden. Denk bijvoorbeeld aan het aanvullen van uw pensioen of het financieel ondersteunen van uw kinderen/kleinkinderen. Hiervoor moet u uw huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Verschillende banken bieden hier mogelijkheden voor in de vorm van een overwaarde hypotheek. Er komt dan vermogen ‘vrij uit de stenen’ wat gebruikt kan worden voor uw wensen. Dit vermogen kan in één keer uitbetaald worden, maar ook in termijnen. De maandelijkse rente wordt opgeteld bij uw hypotheekschuld waardoor uw maandelijkse lasten niet stijgen en u in uw woning kunt blijven wonen.

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.