Tarieven en vrijstellingen

Wanneer bijvoorbeeld uw echtgenoot overlijdt, hoeft u niet over de hele erfenis successierecht te betalen. Dan zou het immers nooit prettig zijn om een huis te erven. U zou het direct moeten verkopen om de belasting te kunnen betalen. Om dit soort dingen tegen te gaan bestaan er bepaalde tarieven en vrijstellingen. Zo kan er een bepaalde regeling gemaakt worden in het successierecht die u zou moeten betalen.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Vrijstellingen van successierecht

Daarom bestaan er bepaalde vrijstellingen en drempels betreffende het successierecht. Zo is er sprake van een vrijstelling van €532.570 (in 2009) voor de overgebleven partner. Ongehuwde partners kunnen hier ook voor in aanmerking komen als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een samenlevingscontract en een duurzame gezamenlijke huishouding.

De vrijstelling geldt ook wanneer de erflater en de erfgenaam beide tot de datum van overlijden (gerekend vanaf hun 22e jaar) tenminste 5 jaar een gemeenschappelijke huishouding hebben gehad.

Zelf berekenen?

Terug naar het overzicht

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.