Risico van inkomensdaling

U weet nooit wat er in de verre toekomst gaat gebeuren. Helaas kan het gebeuren dat uw financiële situatie drastisch wijzigt door bijvoorbeeld overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. U krijgt dan te maken met een inkomensdaling waardoor de financiering van uw huis wellicht gevaar loopt.

Voor een aantal zaken kunt u zich verzekeren. Omdat de geldverstrekker net zo goed risico loopt, is dit in sommige gevallen zelfs een eis van de geldverstrekker.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Overlijden

Afgezien van de hypotheek die u hebt gekozen, willen banken graag zekerheid in geval van overlijden. De algemene regel hierbij is dat alles dat gefinancierd wordt boven 75% van de executiewaarde van uw woning, afgedekt moet worden met een overlijdensrisicoverzekering.

Arbeidsongeschiktheid en/of werkeloosheid

Om inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid en/of werkeloosheid te voorkomen of te beperken, kunt u een woonlastenverzekering afsluiten. U bent met deze verzekering verzekerd van het kunnen doorbetalen van de hypotheeklasten bij arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid.

Voordat u een woonlastenverzekering afsluit, is het niet alleen verstandig om na te gaan of u wel een verzekering nodig hebt, maar ook of de verzekering daadwerkelijk uitkeert als u arbeidsongeschikt raakt. Vaak hebt u of uw werkgever extra verzekeringen afgesloten. Voorbeelden daarvan zijn de WAO-hiaat verzekering en de excedentverzekering. U kunt eventueel bij uw werkgever navragen of dit voor u het geval is. Hoogstwaarschijnlijk zorgen deze verzekeringen er al genoeg voor dat uw inkomen (bijna) niet daalt bij arbeidsongeschiktheid. Als blijkt dat u een woonlastenverzekering toch nuttig vindt in uw situatie, is het belangrijk om de voorwaarden goed te bestuderen.

Twee andere opties zijn de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en de arbeidsongeschiktheidsrente.
check Bij de premievrijstelling betaalt u naast uw gewone premie een extra premie. Deze is meestal ongeveer 8% van de premie voor de levensverzekering. Mocht u arbeidsongeschikt (veelal vanaf 80%) worden, dan betaalt de verzekeraar de rest van uw premie. Hierdoor is uw einduitkering van uw levensverzekering dus gewaarborgd.
check U kunt ook een arbeidsongeschiktheidsrenteverzekering afsluiten. Deze betaalt uit wanneer u arbeidsongeschikt wordt. Dit bedrag kunt u dan gebruiken om een deel van uw lasten te betalen.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.