Wat is een Halal hypotheek?

Een Halal hypotheek is een hypotheek speciaal voor moslims. Een moslim mag volgens de Koran geen rente betalen en dus ook geen hypotheek afsluiten. Doordat er veel moslims in Nederland wonen is de vraag naar een Halal hypotheek groot. Er is al door verschillende aanbieders geprobeerd Halal hypotheken aan te bieden in Nederland. Tot op heden is het in Nederland echter nog niet mogelijk een Halal hypotheek af te sluiten. Lees hier meer over de Halal hypotheek.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Hoe werkt een Halal hypotheek?

Een Halal hypotheek werkt als volgt:
1. De bank koopt een woning in opdracht van een klant.
2. Vervolgens verkoopt de bank het huis geleidelijk aan de klant met een vaste winstopslag naast de kostprijs van het huis.

Risico’s van een Halal hypotheek

Nederlandse financiële toezichthouders waarschuwen voor de risico’s die een Halal hypotheek met zich meebrengt. Een van de gevaren voor een bank is dat de klant ongeveer drie dagen bedenktijd heeft. De bank heeft dit niet. Wanneer een klant in deze bedenktijd besluit het huis niet te kopen, zit de bank vast aan het huis. Ook wordt er bijvoorbeeld gewaarschuwd voor de verkoop van niet passende producten en het tekort aan ervaring bij zowel de klant als de bank of hypotheekverstrekker.

Halal hypotheek binnen Europa

Door een wetswijziging kunnen er in Engeland al Halal hypotheken afgesloten worden. Tot nu toe is Engeland het enige land binnen Europa waar dit mogelijk is. De Britse overheid heeft de wettelijke belemmeringen weggenomen. Zo kan Londen in de toekomst worden ontwikkeld tot een financieel centrum voor Islamitisch bankieren in Europa.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.