Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een lening gecombineerd met een levensverzekering. Deze levensverzekering sluit u af voor een bepaalde looptijd. De levensverzekering betaalt uit wanneer de verzekerde komt te overlijden en anders aan het einde van de looptijd. Met de uitkering kunt u dan precies de hypotheekschuld afbetalen.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Opbouw van de premie

De premie van de levensverzekering bestaat uit twee delen: een spaardeel en een overlijdensrisicodeel. De rente over dat wat u spaart is bij een spaarhypotheek altijd precies even hoog als de hypotheekrente. Is uw hypotheekrente bijvoorbeeld 7% dan spaart u ook met een rente van 7%. Hierdoor komt u aan het einde van de looptijd precies goed uit.

Verschillen met de levenhypotheek

De spaarhypotheek wordt ook wel de ‘verbeterde levenhypotheek’ genoemd. Bij beide spaart u met een levensverzekering. Bij de levenhypotheek loopt u echter een risico op tegenvallende rendementen. Hierdoor kan het zijn dat u uiteindelijk niet genoeg spaart om uw hypotheek af te kunnen lossen. Bij de spaarhypotheek loopt u dit risico niet.

De voordelen van een spaarhypotheek zijn:

check U hebt de zekerheid dat u aan het einde van de looptijd uw hypotheek kunt aflossen.
check U kunt maximaal gebruik maken van de renteaftrek van de belasting.
check De premie voor de verzekering daalt wanneer de hypotheekrente stijgt. Er is daardoor sprake van een automatische dempende werking wanneer de rente verandert.

De nadelen van een spaarhypotheek zijn:

check U zit meestal gedurende de volledige looptijd vast aan dezelfde verzekeraar en geldverstrekker.
check Omdat u gebruik maakt van een verzekering, krijgt u te maken met fiscale regels.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.