Starterslening

Met een Starterslening is het voor iedere starter op de woningmarkt mogelijk om een voordelige hypotheek met een renteloze lening te verkrijgen.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Wanneer komt u in aanmerking voor een starterslening?

Er zijn drie manieren om in aanmerking te komen voor de Starterslening:

check U gaat voor het eerst zelfstandig wonen in een koopwoning, of;
check U woont al zelfstandig in een huurwoning en u stroomt door naar een eerste koophuis, of;
check U koopt uw huurhuis.

Overige voorwaarden

check U bent 18 jaar of ouder op de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop de woning uw eigendom wordt. Voor een aantal gemeenten geldt tevens een maximum leeftijd.
check U bent geen eigenaar en bewoner geweest van een koopwoning. Voor een aantal gemeenten kunnen herstarters ook in aanmerking komen.
check U kunt de Starterslening alleen aanvragen als u de koopwoning zelf gaat bewonen.
check De koopsom van de woning mag niet meer bedragen dan de NHG grens. In 2018 is deze € 265.000,- en in 2019 is deze
€ 290.000,-. Voor koopsommen tot €167.300,- kunt u ook de Koopsubsidie overwegen.
check De hypotheek (koopsom plus 8% tot 12%) mag niet meer bedragen dan €350.000,- Voor hypotheken tot €180.684,- kunt u ook de Koopsubsidie overwegen.
check U moet Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen om Starterslening te kunnen krijgen.
Verder kunnen de bedragen en cijfers verschillen per gemeente.

Toelichting gemeentelijke voorwaarden

De totale lening (het aankoopbedrag van de woning plus een aantal bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris en makelaar) mag in ieder geval niet hoger zijn dan € 265.000. Dit maximum bedrag is de grens van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wat inhoudt dat u veilig en verantwoord kunt lenen op basis van uw inkomen.

De gemeente waar u zich wilt vestigen moet deelnemen aan de VROM Starterslening. Daarnaast kan iedere deelnemende gemeente aanvullende eisen stellen aan bijvoorbeeld de maximale lening of uw leeftijd. Voor uw gemak voegen wij de voorwaarden voor uw gemeente toe aan de uitkomst van uw online Starterslening berekening. Tevens ontdekt u of uw gemeente deelneemt en waarom u wel of niet in aanmerking komt.

Aan het begin van uw lening betaalt u geen rente en geen aflossing. Elke drie jaar wordt opnieuw naar uw inkomenssituatie gekeken. Is uw inkomenssituatie positief gewijzigd, dan gaat u wel iets betalen over de Starterslening. Na 15 jaar wordt uw inkomenssituatie voor het laatst getoetst. De resterende Starterslening moet bij verkoop of aan het einde van de looptijd (30 jaar) worden terugbetaald.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.