Makelaar

Waar heeft u een makelaar voor nodig?

Over het algemeen maken mensen bij zowel de koop als de verkoop van een huis gebruik van een makelaar. Dit is echter niet verplicht. Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop van een huis. Daarnaast kan hij kan ook bemiddelen bij verhuur, hypotheken of het verrichten van taxaties.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

RMT-makelaar

Hoewel de naam ‘makelaar’ sinds 2001 niet meer beschermd is, kunt u wel makelaars herkennen die vanuit de branche erkend worden. Zo’n makelaar wordt een Erkend Makelaar-Taxateur (RMT) genoemd. U mag verwachten dat deze genoeg kennis en ervaring heeft, professioneel is en zich aan de geldende gedragscodes houdt.

Kosten (courtage, taxatie)

Als u gebruik heeft gemaakt van een makelaar bij het vinden en kopen van uw nieuwe woning, moet u deze courtage betalen. Dit is de provisie voor de makelaar. Courtage bedraagt meestal ongeveer 1,0 tot 2,5% van de koopsom van de woning. Daarnaast kunnen er taxatiekosten in rekening gebracht worden.

Aankoop- of verkoopmakelaar?

Wat is het verschil tussen een aankoop- of een verkoopmakelaar?

In onderstaand filmpje wordt duidelijk het verschil tussen een aankoop- en een verkoopmakelaar in beeld gebracht.

Aangesloten bij de NVM

Een andere goede maatstaf is of de makelaar bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) is aangesloten. De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen en bestaat al sinds 1898. Via de website van de NVM kunt u opzoeken wie zich bij de NVM heeft aangesloten.

Wat is een makelaar?

Benieuwd wat een makelaar nu precies is? Is deze partijdig of onpartijdig? Kunt u als andere partij erop vertrouwen dat de makelaar de waarheid spreekt? Bekijk onderstaand filmpje eens!

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.