Woonboothypotheek

U wilt een woonboot kopen? Dan is het goed om te weten dat er maar een beperkt aanbod is van hypotheekverstrekkers die een woonboothypotheek aanbieden. In een hypotheek voor een woonboot wordt zowel de boot als de ligplaats gefinancieerd. De hypotheek wordt ook wel watervillahypotheek of waterarkhypotheek genoemd.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Voorwaarden woonboothypotheek

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar de boot en de ligplaats aan moeten voldoen voordat er een hypotheek kan worden afgesloten

  • De waarde van de boot moet hoger zijn dan €25.000,-.
  • De woonboot moet in goede staat zijn én bewoonbaar zijn. Dit moet uiteraard zo blijven voor als u wilt verhuizen.
  • Uw woonboot moet ingeschreven worden in het scheepsregister van Kadaster. De woonboot wordt dan vastgelegd als uw eigendom en krijgt een brandmerk.
  • Uw woonboot moet getaxeerd zijn. Vervolgens kunt u een taxatierapport geven aan de bank.
  • De woonboot moet op een legale ligplaats liggen. De ligplaats moet uw eigendom zijn, of u moet een vergunning hebben.
  • Het kan voorkomen dat u een deel van de woonboot met eigen geld moet betalen.

Wat als u niet aan de voorwaarden voldoet?

Wanneer u niet aan deze voorwaarden kunt voldoen, kan het zijn dat u geen hypotheek kunt afsluiten. Bij een woonboothypotheek betaald u vaak een hogere rente. Volgens ING is een woonboot een “product met een hoger risico”.

Advies bij een woonboothypotheek

Neem contact op met een adviseur als u een woonboothypotheek wilt afsluiten. Er zijn nog maar weinig hypotheekverstrekkers die dit doen. Een adviseur kan u helpen om aan een woonboothypotheek te komen. De adviseur gaat kijken welke hypotheek het beste bij u past en of u voldoet aan alle voorwaarden.

Zelf berekenen?

Terug naar het overzicht

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.