Onterving echtgenoot

Het is mogelijk om door middel van een testament een echtgenoot te onterven. In zo’n geval heeft de overgebleven echtgenoot geen recht op het nalatenschap, zelfs niet op een legitieme portie. Dit wordt onterving echtgenoot genoemd. Er zijn altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld bij het verzorgingsrecht. Hieronder meer informatie over onterving echtgenoot.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Verzorgingsrecht bij onterving echtgenoot

In een dergelijk geval kan het zo zijn dat de overgebleven echtgenoot met lege handen op straat komt te staan. Om deze situatie te voorkomen is er een regeling die de onterving van een echtgenoot verzacht. Dit wordt het verzorgingsrecht genoemd. Zo mag, als deze daar binnen zes maanden aanspraak op maakt, de overgebleven echtgenoot blijven wonen in het huis en ook de inboedel blijven gebruiken. Hij of zij heeft hiermee het zogenaamde recht op vruchtgebruik en kan dus gewoon van de erfenis gebruik maken.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.