Kopen of huren?

Het is een overbekend vraagstuk: moet u nu kopen of huren? Dit is meestal heel persoonlijk, maar ook afhankelijk van de marktomstandigheden. Daarnaast hangt het natuurlijk af van de financiële middelen die u tot uw beschikking hebt. We zetten een aantal van de voor- en nadelen van beide op een rijtje.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Kopen

De voordelen van kopen zijn:

check Omdat de woning uw eigendom is, mag u het verbouwen, zodat zowel de waarde als het woonplezier stijgen.
check U hebt meestal meer keus uit de beschikbare woningen.
check Uw bezit wordt steeds meer waard. Zo stijgt uw huis in waarde. Verder is een euro die u nu afspreekt over 30 jaar, aan het einde van de looptijd van uw hypotheek, te betalen, tegen die tijd veel minder waard. U hebt dus zelfs plezier van de inflatie.

De nadelen van kopen zijn:

check De hypotheekrente kan flink omhooggaan, waardoor uw lasten enorm kunnen stijgen.
check De prijs van uw huis kan dalen, waardoor u wellicht een schuld overhoudt wanneer u het verkoopt. Dit noemt men vermogensrisico.
check Verhuizen is relatief duur, omdat er veel kosten zijn verbonden aan zowel de koop als de verkoop van een huis.
check Wanneer u van een koopwoning naar een nieuwe koopwoning verhuist, is er altijd sprake van een zogenaamd volgorderisico. Dit houdt in dat u een nieuw huis koopt, maar vervolgens uw oude huis niet kwijtraakt. Op dat moment hebt u dubbele kosten. Als u van een huurwoning naar een koopwoning verhuist is dit uiteraard niet van toepassing.

Huren

De voordelen van huren zijn:

check U hebt naast de huur weinig extra kosten en ook niet de kosten van het plegen van groot onderhoud. Alle kosten zijn redelijk gemakkelijk in te schatten.
check Als u wilt verhuizen, zegt u gewoon de huur op en hebt u er verder geen omkijken meer naar.

De nadelen van huren zijn:

check De huur stijgt de laatste jaren sneller dan de inflatie. Dat betekent dat de huur ook relatief steeds duurder wordt. Dit heet ook wel het lastenrisico.
check Een huurwoning wordt nooit uw eigen bezit.

De beste keuze? Kopen of huren?

Wat voor u de beste keus is, is heel persoonlijk. Hecht u veel waarde aan de opbouw van vermogen? Wilt u gemakkelijk en vaak kunnen verhuizen? Vindt u het belangrijk om alles in uw huis naar uw eigen zin te kunnen verbouwen? Zowel financiële als emotionele afwegingen spelen een rol in uw keuze.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.