Recht van erfpacht

Niet altijd betekent de koop van een huis dat u ook eigenaar bent van de kavel waar het huis op staat. Soms is de grond van iemand anders, zoals de gemeente. In dat geval huurt u eigenlijk de grond. Dit heet ook wel recht van erfpacht. Hiervoor betaalt u jaarlijks een vaak aanzienlijk bedrag: de erfpachtcanon. Of dit het geval is, moet in de koopovereenkomst en de transportakte aangegeven worden. Lees hier meer over recht van erfpacht.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Juridisch geen eigenaar bij recht van erfpacht

Juridisch gezien bent u in het geval van erfpacht niet de eigenaar van uw woning. Zowel de grond als de bebouwing is het bezit van de grondeigenaar. U koopt alleen het recht van erfpacht. Op basis hiervan kunt u wel een hypotheek afsluiten.

Erfpacht, wel of niet?

Zorg er altijd voor dat u er ruim voor de koop van op de hoogte bent of er sprake is van erfpacht. De jaarlijkse kosten kunnen door de erfpachtcanon namelijk flink hoger zijn dan de koopsom doet vermoeden.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.