Traditionele levenhypotheek

De levenhypotheek is een hypotheek waarbij u uiteindelijk aflost met de uitkering van een levensverzekering. Deze levensverzekering sluit u af voor een bepaalde looptijd. De levensverzekering betaalt uit aan het einde van de looptijd, of wanneer de verzekerde komt te overlijden. Lees hier meer informatie over de levenhypotheek.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Beleggen met uw levensverzekering

Met de levenhypotheek belegt u met uw levensverzekering. Een deel van uw uiteindelijke uitkering spaart u met een gegarandeerde rente. Het overige deel spaart u bij elkaar door maatschappijwinstdeling. Dit gebeurt op basis van de winst die de levensverzekeraar maakt.

Risico levenhypotheek

De winstdeling van de levensverzekeraar is voor u moeilijk controleerbaar. Daarnaast weet u niet zeker of het genoeg is om later uw hele levenhypotheek mee af te lossen. Bij het afsluiten van de verzekering wordt gerekend met een fictief rendement. Deze kan in werkelijkheid lager uitvallen. De levenhypotheek is daarom niet zonder risico.

Verschillen levenhypotheek en de spaarhypotheek

Doordat u spaart met een levensverzekering, lijkt de levenhypotheek op de spaarhypotheek. Met de spaarhypotheek hebt u echter wel de zekerheid dat u na de looptijd exact het benodigde bedrag gespaard hebt.

De voordelen van een levenhypotheek zijn:

check Dat wat u spaart is van u. Over het al opgebouwde bedrag loopt u geen risico.
check U kunt maximaal gebruik maken van de renteaftrek van de belasting.
check Het kan zijn dat u meer spaart dan dat nodig is voor de aflossing, doordat het rendement extra gunstig uitvalt. Deze extra opbrengst mag u houden.

De nadelen van een levenhypotheek zijn:

check De uitkering is niet gegarandeerd. U weet niet zeker of dat wat u spaart genoeg zal zijn voor de volledige aflossing.
check Omdat u gebruik maakt van een verzekering, krijgt u te maken met fiscale regels.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.