Recht van erfdienstbaarheid

Het kan zijn dat u bijvoorbeeld niet vanuit uw achtertuin direct op de openbare weg kunt komen. U zult via de tuin van de buren moeten. Wanneer dit zo is vastgesteld kunt u recht hebben op erfdienstbaarheid. Letterlijk bekeken betekent dit dat de eigenaar van het heersende erf in bepaalde gevallen macht heeft over het dienende erf. In de praktijk betekent dit dat u, in ons voorbeeld, het recht hebt om een deel van de tuin van de buren te gebruiken om naar buiten te gaan. Lees hier meer over recht van erfdienstbaarheid.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Voorbeelden recht van erfdienstbaarheid

Het voorbeeld van de tuin van de buren is de bekendste vorm van erfdienstbaarheid. Het is het recht van overpad. Maar ook een riolering of gasleiding die door de grond van de buren loopt is een vorm van erfdienstbaarheid.

Heersend of dienend erf?

In de koopovereenkomst en transportakte moet staan met welke vormen van erfdienstbaarheid u te maken hebt. Dit kan immers twee kanten op uitvallen. In sommige gevallen maakt u gebruik van het erf van de ander, maar andersom komt net zo goed voor. In beide gevallen is het goed u zich eventuele rechten van erfdienstbaarheid te realiseren.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.