Taxatie

Als u te maken krijgt met taxaties, dan is het verstandig de verschillende vormen van taxatie te kennen. Er bestaat namelijk niet slechts één vorm van taxatie, maar vier. Alle vier dienen zij een ander doel.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Vrije onderhandse verkoopwaarde (VOV)

Deze taxatie op basis van vrije onderhandse verkoopwaarde (VOV), bepaalt de waarde van het huis wanneer het vrij zou zijn van schulden of bewoners. De VOV taxatiewaarde dient als belangrijk onderhandelingsmiddel voor zowel de koper als de verkoper.

executiewaarde (EW)

Taxatie op basis van executiewaarde (EW) is vooral interessant voor de geldverstrekker. De executiewaarde is namelijk het bedrag dat de woning vermoedelijk opbrengt bij een publieke veiling. Het is de basis voor de hoogte van de hypothecaire lening. Meestal ligt de executiewaarde rond de 85% tot 90% van de vrije onderhandse verkoopwaarde.

Wet waardering onroerende zaken (WOZ)

Taxatie op basis van de wet waardering onroerende zaken (WOZ) wordt verplicht uitgevoerd door de gemeente. Deze waarde wordt door de gemeente gebruikt om de hoogte van de onroerende zaakbelasting te bepalen. Ook een aantal andere heffingen en het eigenwoningforfait wordt met de WOZ-waarde vastgesteld.

Verkoopwaarde in verhuurde staat

Een laatste vorm van taxatie vindt plaats wanneer een verhuurd pand, zoals een bedrijfspand, verkocht wordt als bijvoorbeeld beleggingsobject.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.