Huwelijk

Het huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen. In Nederland mag iedereen in principe trouwen, zowel van verschillend als gelijk geslacht.

U kunt bij een huwelijk kiezen voor twee verschillende vormen

Icons-Alles-over-hypotheken-verder Huwelijk in gemeenschap van goederen
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Huwelijk buiten gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden)

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Een aantal regels

check Beide partners moeten minstens achttien jaar zijn. Deze grens wordt verlaagd naar zestien wanneer de vrouw met een artsenverklaring kan aantonen zwanger te zijn, of al een kind heeft.
check Broers en zussen, ouders en kinderen, maar ook een neef en tante of oom en nicht mogen niet trouwen. Of de band er nu van nature of familierechtelijk is. Heel soms kan ontheffing worden gegeven wanneer het om adoptiekinderen gaat.
check Verder moeten beide partners nog leven en mogen ze niet al getrouwd zijn.
check Maar ook als u samen al een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, mag u niet ook nog met elkaar in het huwelijk treden.

Verplichtingen naar elkaar

Door een huwelijk hebt u bepaalde verplichtingen naar elkaar toe. Zo bent u verplicht beide voor zover mogelijk bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Ook mag u niet zomaar zonder toestemming van de ander beslissingen maken over grote geldbedragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld huizen, hypotheken, grote giften, schulden en borgen.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.