Waarborgsom of bankgarantie?

Het is voor een verkoper net zo spannend en risicovol om het huis te verkopen als dat het voor u is om het huis te kopen. Een waarborgsom is ook wel een percentage van de koopsom als waarborg bij de notaris.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Waarborgsom

De verkoper kan om een waarborgsom vragen voor het geval de koper zijn verplichtingen niet nakomt. Zo’n waarborgsom is 10% van de koopsom en wordt gestort op een rekening bij de notaris. Een waarborgsom komt zowel voor bij het huren van het huis als bij en koophuis. Bij een koophuis wordt er eerst een voorlopig koopcontract getekend. De verkoper kan een waarborgsom eisen.

Bankgarantie

Een verkoper kan voor dezelfde zekerheid zorgen, wanneer de koper een bankgarantie regelt. De bank staat dan voor hetzelfde bedrag als de waarborgsom garant, voor het geval de koper de overeenkomst niet nakomt. Bij een bankgarantie hoeft u geen spaargeld in te leggen. Het stellen van een bankgarantie kost geld. De overeenkomst van de bankgarantie wordt dan ook met de bank aangegaan.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.