Lineaire hypotheek

Wanneer u voor een lineaire hypotheek kiest, lost u elke maand een deel van uw hypotheek af. Hierdoor wordt uw schuld elke maand iets lager. Door deze constructie betaalt u elke maand iets minder: het aflossingsbedrag blijft elke maand gelijk, maar het rentebedrag daalt elke maand een beetje. De lineaire hypotheek is de ‘oudste’ hypotheekvorm. Het is tegenwoordig ook de minst voorkomende hypotheekvorm.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Verschillen met annuïteitenhypotheek

De lineaire hypotheek lijkt erg op de annuïteitenhypotheek. Bij beide betaalt u maandelijks een deel van de aflossing. Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u echter maandelijks hetzelfde totaalbedrag. Het rentedeel wordt steeds iets minder, en het aflossingsgedeelte steeds iets meer. Het totaalbedrag blijft op die manier gelijk.

Weinig complex

De lineaire hypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek de minst complexe hypotheek. Omdat het alleen een lening betreft, hebt u weinig te maken met ingewikkelde fiscale regels.

De voordelen van een lineaire hypotheek zijn:

check De hypotheek is flexibel doordat er geen fiscale regels gelden.
check De overwaarde van uw huis wordt vergroot door de maandelijkse aflossingen.
check De jaarlijkse lasten worden gedurende de looptijd steeds lager.

De nadelen van een lineaire hypotheek zijn:

check De lasten zijn relatief hoog in de beginfase.
check Omdat u steeds minder rente betaalt, kunt u ook steeds minder hiervan van de belasting aftrekken.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.