De transportakte: akte van levering

Een belangrijk onderdeel van de koop van een huis is de transportakte. De transportakte wordt ook wel de akte van levering genoemd. Met een transportakte wordt de woning officieel aan de koper ‘geleverd’. De transportakte moet door een notaris worden behandeld en worden ingeschreven in het Kadaster.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Vaste onderdelen van de transportakte

In de transportakte staat een aantal vaste onderdelen:

checkPersonalia en gegevens over de woningHierin worden koper, verkoper en de woning beschreven. Ook wordt beschreven hoe (bijvoorbeeld koop of vererving) de verkoper aan het huis is gekomen.
checkTitel van aankomstIn dit onderdeel wordt verwezen naar de vorige transportakte. Zo weet iedereen zeker dat de verkoper ook de echte eigenaar is.
checkErfdienstbaarheden, kettingbedingen en kwalitatieve verplichtingenHier worden eventuele erfdienstbaarheden en andere verplichtingen genoemd die horen bij de gekochte woning. Een bekende is het recht van overpad: als de buren zelf geen mogelijkheden hebben mogen ze over uw terrein lopen om bijvoorbeeld hun garage of het trottoir te bereiken.
checkVoetangels en klemmenIn deze paragraaf kunnen bijzonderheden en uitzonderingen een plaats krijgen.

Transportakte begrippen

Verdiep u ook in een aantal zaken die in de transportakte genoemd kunnen worden:

Icons-Alles-over-hypotheken-verder Recht van erfpacht
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Recht van erfdienstbaarheid
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Recht van opstal
Icons-Alles-over-hypotheken-verder Hypotheekrecht en zekerheden

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.