Waardering eigen woning

Stel dat u uw huis schenkt aan iemand anders, bijvoorbeeld uw partner. Hierop is dan de successiewet van toepassing. Maar hoe wordt de waarde van uw woning bepaald? De waarde van uw woning hangt af van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld de locatie zijn, het onderhoud dat op korte termijn moet gebeuren, de woonomgeving en het beleid van de gemeente. Via Kadaster kunt u voor een klein bedrag de aankoopprijs van uw woning aanvragen. Het Kadaster registreert de verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Een taxatie kan worden gedaan door een makelaar of een taxateur. De waarde van het huis wordt ook wel WOZ-waarde genoemd.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Vrije verkoopwaarde

Voor de successiewet wordt bij de waardering van een eigen woning uitgegaan van de vrije verkoopwaarde. Dit is de waarde die de hoogstbiedende bij een niet-gedwongen verkoop voor een huis zou geven. U kunt de woningwaarde laten bepalen door een woningmakelaar, zodat u niet te veel maar ook niet te weinig voor uw woning vraagt.

Zelf berekenen?

Terug naar het overzicht

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.