Dit zijn de belangrijkste wijzigingen op hypotheekgebied in 2021

Bent u van plan om volgend jaar uw eerste of volgende woning te kopen? Dan is het goed om te weten dat er belangrijke wijzigingen zijn op hypotheekgebied in 2021. In deze blog hebben we de vier belangrijkste wijzigingen voor u op een rij gezet.

1. NHG-grens omhoog

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2021 omhoog. In 2020 was een hypotheek met NHG mogelijk voor een woning met een aankoopprijs tot maximaal € 310.000,-. In 2021 gaat deze grens omhoog naar € 325.000,-.

Gaat u uw nieuwe woning verduurzamen? En wilt u de energiebesparende maatregelen meefinancieren in uw hypotheek? Dan kunt u in 2021 een hypotheek met NHG afsluiten tot € 344.500,-. In 2020 is dat mogelijk tot € 328.600,-.

2. Laagste inkomen telt zwaarder mee

Gaat u samen een huis kopen? Dan telt het laagste inkomen in 2021 zwaarder mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. In 2020 telt het tweede inkomen 80% mee, maar dit gaat omhoog naar 90%. Hierdoor kunt u volgend jaar samen meer geld lenen om een huis te kopen.

3. Hogere hypotheek met studieschuld

Heeft u een studieschuld? Dan is er goed nieuws. In 2021 telt de studieschuld namelijk minder zwaar mee. De kans is hierdoor groot dat u volgend jaar een hogere hypotheek kunt afsluiten.

4. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Eerder dit jaar maakte het kabinet bekend dat starters en doorstromers tussen de 18 en 35 jaar vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Deze maatregel is in het leven geroepen om de positie van starters en jonge doorstromers op de woningmarkt te verbeteren. Dat scheelt voor jonge kopers 2% van de aankoopprijs van de woning. Meer over deze vrijstelling leest u in deze blog.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over de wijzigingen? Of bent u benieuwd wat de wijzigingen voor uw financiële situatie betekenen? Een financieel coach van Finzie helpt u graag. Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste hypotheekgesprek met een financieel coach bij u in de buurt.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.