Overwaarde gebruiken? Dit zijn de mogelijkheden

Er is sprake van overwaarde als de waarde van de woning hoger is dan de huidige hypotheekschuld. Deze overwaarde kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hoe en of u de overwaarde op uw woning kunt gebruiken, is afhankelijk van uw persoonlijke inkomenssituatie. We hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Optie 1: Uw woning verbouwen

Altijd al gedroomd van een uitbouw, nieuwe badkamer of nieuwe keuken? Of wilt u uw woning verduurzamen? Dan kunt u de overwaarde op uw woning gebruiken voor een verbouwing. U kunt dan wellicht uw huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

Optie 2: Hypotheekrente verlagen

Wanneer u overwaarde op uw huis hebt, is de kans groot dat u in een lagere risicoklasse valt. Als dit het geval is, kunt u een lagere hypotheekrente krijgen. Geldverstrekkers verwerken dit vaak automatisch, maar het kan ook zijn dat u zelf een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking dient op te sturen om de hypotheekrente te verlagen.

Let op! Hebt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan valt u al in de laagste risicoklasse.

Optie 3: Een tweede woning

Een derde optie is het kopen van een tweede huis om te verhuren. Deze tweede woning kunt u, afhankelijk van de hoogte van de overwaarde, volledig of deels financieren met de overwaarde. Uw huidige hypotheek kan mogelijk worden verhoogd en de vrijgekomen overwaarde kunt u dan gebruiken voor de aankoop van de woning.

Optie 4: Aflossen van andere leningen

Wanneer u leningen hebt lopen waar u vanaf wilt, kunt u deze aflossen met de overwaarde op uw woning. U kunt uw hypotheek dan verhogen of een tweede hypotheek afsluiten en met het bedrag dat vrijkomt andere leningen aflossen. Voor de verhoging van uw hypotheek of een tweede hypotheek betaalt u vaak een lagere rente dan voor een lening of krediet.

Let op! U kunt de rente van de hypotheek die u gebruikt voor het aflossen van een lening niet fiscaal aftrekken.

Optie 5: Pensioen aanvullen

Gaat u binnenkort met pensioen of bent u al met pensioen? Dan kunt u de overwaarde op uw woning ook gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Meer hierover leest u in deze blog.

Optie 6: Je huis verkopen

De simpelste en laatste optie om de overwaarde uit de stenen van uw huis te halen, is het verkopen van uw huis. Om hypotheekrenteaftrek te behouden, moet je overwaarde wel gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het gebruiken van uw overwaarde? Een financieel coach van Finzie helpt u graag. Maak een afspraak bij een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek uw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.