Kosten bij het kopen van een huis

Een huis kopen kost natuurlijk geld. Wanneer u het met de verkoper eens bent geworden over de prijs van het huis, komen er naast die kosten een heleboel overige kosten kijken bij het kopen van een woning. Bijvoorbeeld de kosten van de makelaar, geldverstrekker en notaris. Lees hier meer informatie over de kosten van een huis.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Makelaar

Als u gebruik hebt gemaakt van een makelaar bij het vinden en kopen van uw nieuwe woning, moet u deze courtage betalen. Dit is de provisie voor de makelaar. Courtage bedraagt meestal ongeveer 1,0% tot 2,5% van de koopsom van de woning. Daarnaast kan de makelaar taxatiekosten rekenen. Deze zijn vaak 0,185% van de getaxeerde waarde of een vaste prijs. Deze kosten komen bij de kosten van een huis.

Geldverstrekker of bank

Voor het verkrijgen van een hypotheek betaalt u ook enkele kosten. Zo betaalt u de afsluitprovisie, de kosten voor de bankgarantie en de taxatiekosten om de vrije verkoopwaarde en executiewaarde van uw nieuwe huis te laten bepalen. Deze taxatie dient altijd te geschieden door een taxateur die niet is betrokken bij de koop of verkoop van de woning. Daarnaast kunnen de kosten voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie in rekening worden gebracht. Ook deze kosten komen bij de kosten van een huis.

Notaris

Ook de notaris brengt extra kosten met zich mee. U betaalt voor de hypotheekakte, de transport- of leveringsakte en de kosten voor de kadastrale rechten. Verder betaalt u aan de notaris ook de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom van uw nieuwe woning en wordt vervolgens afgedragen aan de fiscus.

Bestaande woning of nieuwbouw?

U kunt er voor kiezen om een bestaande woning te kopen. U kunt er ook voor kiezen om een nog nieuw te bouwen woning te kopen. De kosten zijn grotendeels vergelijkbaar, maar er zijn ook verschillen.

Kosten koop bestaande woning

Naast de kosten van de makelaar, geldverstrekker en notaris geldt voor het kopen van een bestaande woning:

check Dat de verkoper om een waarborgsom kan vragen om enige zekerheid te hebben in het geval dat de koper zijn verplichtingen niet na komt. Zo’n waarborgsom is 10% van de koopsom en wordt gestort op een rekening bij de notaris.

check Dezelfde zekerheid kan een verkoper krijgen wanneer de koper een bankgarantie regelt. De bank staat dan voor hetzelfde bedrag als de waarborgsom garant voor de kosten wanneer de koper de overeenkomst niet nakomt.

check Voor de koop van een bestaande woning moet vrijwel altijd overdrachtsbelasting betaald worden. Deze is 2% van de koopsom. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de plicht van overdrachtsbelasting.

Kosten nieuwbouwwoning

Naast de kosten van de makelaar, geldverstrekker en notaris geldt voor het kopen van een nieuwbouwwoning:

De kosten voor een nieuw te bouwen huis bestaan uit twee onderdelen:

check de prijs van de grond

check de aanneemsom (de bouwkosten)

Voor beide wordt een aparte overeenkomst gemaakt.

Bij de koop van een nieuwbouwwoning hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. U bent immers de eerste eigenaar, dus van een overdracht is geen sprake. In plaats daarvan betaalt u 21% BTW.

Zelf berekenen?

Lees verder

Icons-Alles-over-hypotheken-verder  Kopen of huren?
Icons-Alles-over-hypotheken-verder  Huizenmarkt

Terug naar het overzicht

Icons-Alles-over-hypotheken-verder  Oriëntatie & Koop

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.