Persoonlijke situatie & aflossen

Persoonlijke situatie & aflossen

Wanneer u een hypotheek uitkiest, kiest u eerst voor een bepaalde hypotheekvorm. Deze moet passen bij uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Voordat u een hypotheekvorm uitkiest, moet u daarom goed de volgende zaken overwegen.

Persoonlijke omstandigheden

Risico lopen

Vindt u het wel of niet een vervelend idee om financieel risico te lopen met bijvoorbeeld beleggingen?

Gezondheid en leeftijd

Wanneer u ouder bent kan bijvoorbeeld het verkrijgen van een levensverzekering voor de aflossing erg duur zijn

Gezinssituatie

Wanneer u hoofdkostwinner bent en een partner en kinderen hebt die afhankelijk zijn van uw inkomen, moet u rekening houden met het risico dat u komt te overlijden. Bent u alleenstaand, dan geldt dit risico niet

Financiële situatie

Als u veel eigen geld hebt, dan kunt u dit op verschillende manieren voor uw hypotheek gebruiken.

Aflossen of niet?

Een belangrijke afweging bij de keuze voor een bepaalde hypotheekvorm is de vraag of u wilt aflossen of niet. Aflossen betekent dat u eigen geld in uw hypotheek stopt, zodat uw schuld en uw maandlast dalen. Aflossen kan op verschillende manieren. Zo kan u bijvoorbeeld maandelijks een afbetaling doen. U kunt dit ook in één keer na dertig jaar doen met de uitkering van een levensverzekering. In beide situaties bent u bezig het huis af te betalen, zodat het huis uiteindelijk hypotheekvrij is.

Of u wel of niet moet aflossen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Daarbij moet u denken aan uw leeftijd, of u wel of niet vermogen tot uw beschikking hebt, fiscale overwegingen en toekomstverwachtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van de inflatie. In ieder geval is het verstandig er rekening mee te houden dat de hypotheekrenteaftrek na dertig jaar vervalt.

Voordelen van aflossen

check U bent minder kwetsbaar voor de waardedaling van uw huis.
check U bouwt vermogen op. Na aflossing van uw hypotheek zit het vermogen in uw woning en is uw vermogen om die reden belastingvrij.
check U wordt niet geconfronteerd met een stijging van uw lasten door het vervallen van renteaftrek na dertig jaar. Hoe langer een hypotheek loopt, hoe meer rente u uiteindelijk betaalt. Als de hypotheek eenmaal is afgelost, hebt u geen hypotheeklasten meer. Hierdoor houdt u per maand meer financiële ruimte over.

Terug naar het overzicht

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.