Bijleenregeling bij samenwonen
Wanneer u gaat samenwonen en er geen sprake is van een overdracht van de woning tussen de partners, dan heeft dat geen consequenties voor de bijleenregeling. Als u vervolgens samen een ander huis gaat kopen, dan krijgt u wel te maken met eventueel ontstane eigenwoningreserves en de bijleenregeling.
Een bijleenregeling is in het leven geroepen om huiseigenaren de overwaarde van hun oude huis in een nieuw huis te laten stoppen. Sommige huiseigenaren gebruiken de overwaarde voor andere zaken dan een nieuw huis. Wanneer partners ieder vanuit een eigen woning gaan samenwonen, kan de bijleenregeling erg ingewikkeld worden. Het is van belang om eerst te kijken wie het huis koopt: u, uw partner of gezamenlijk. Wanneer u zelf het huis koopt moet u rekening houden met uw eigenwoningreserve. Wanneer u gezamenlijk een huis koopt (ieder de helft), dan pakt de bijleenregeling duur uit.
Zelf berekenen?
Terug naar het overzicht
Heeft u nog vragen?
Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.