Geregistreerd partnerschap
Steeds meer partners kiezen er tegenwoordig voor een geregistreerd partnerschap aan te gaan in plaats van een huwelijk. Hiervoor laat u samen met uw partner een akte opmaken door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Bij een geregistreerd partnerschap kunt u net als bij een huwelijk kiezen voor twee verschillende vormen:
Gemeenschap van goederen
Buiten gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden)
Verschil met huwelijk en samenlevingscontract
Een geregistreerd partnerschap is niet hetzelfde als een samenlevingscontract. Met een samenlevingscontract maakt u afspraken over wat er gebeurt als één van beide overlijdt of als u uit elkaar gaat. Met een geregistreerd partnerschap zijn de rechten en plichten gelijk aan die van het huwelijk. De verschillen zijn vooral dat de ontbinding ervan ook zonder de rechter kan en dat de regels betreffende kinderen van de partners iets anders zijn. Voor de verdeling van het vermogen, de regels rond een eigen woning en het erfrecht zijn er echter geen verschillen.
Verplichtingen naar elkaar
Door een geregistreerd partnerschap hebt u, net als bij een huwelijk, bepaalde verplichtingen naar elkaar toe. Zo bent u verplicht beide voor zover mogelijk bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Ook mag u niet zomaar zonder toestemming van de ander beslissingen maken over grote geldbedragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld huizen, hypotheken, grote giften, schulden en borgen.
Zelf berekenen?
Terug naar het overzicht
Heeft u nog vragen?
Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.