Huizenmarkt

Hoe zit de huizenmarkt nu eigenlijk in elkaar? De huizenprijzen schommelen altijd een beetje. Soms stijgen ze erg snel, soms lijken ze te stagneren en natuurlijk kunnen huizenprijzen ook dalen. Als u zelf net op zoek bent naar een nieuw huis, kan dat best spannend zijn. Daarom is het interessant om te weten welke factoren nu de prijs van een huis bepalen.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

De huizenmarkt

Hoe het gesteld is met de huizenmarkt heeft te maken met een aantal factoren.

check De verhouding tussen vraag en aanbod.

Zijn er veel huizen te koop of juist te weinig? De markt voor huizen kan een kopersmarkt of verkopersmarkt zijn.

check De hoogte van de hypotheekrente.

Hoe lager die is, hoe meer mensen kunnen lenen. Hierdoor stijgt de vraag naar huizen en dus ook de prijs. Andersom: hoe hoger de rente, hoe moeilijker mensen geld kunnen lenen. Hierdoor komen huizenprijzen onder druk te staan.

check Economisch klimaat.

Wanneer mensen vertrouwen in de economie hebben, durven ze sneller een nieuw huis te kopen en stijgen de prijzen. In tijden van recessie kunnen prijzen stagneren of dalen.

check Beleid van geldverstrekkers.

Wanneer banken en andere geldverstrekkers het nemen van een hypotheek redelijk gemakkelijk maken, zullen meer mensen dit ook doen. De laatste jaren is het beleid van veel banken juist aangescherpt en dus strenger geworden. Het is dus moeilijker geworden om een hypotheek te krijgen.

check Overheidsmaatregelen.

Bepaalde fiscale regels of lokale regels kunnen ervoor zorgen dat het kopen van een huis aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk is.

Het huis

Maar ook de aard en de staat van het huis zelf kan een hele hoop uitmaken in de prijs.

checkSoort woning

Is het een vrijstaande woning of een tussenwoning? Over het algemeen geldt: hoe meer vrijheid, hoe duurder het huis.

check Kwaliteit van de woning

Hoe beter de kwaliteit van een huis, hoe hoger de prijs. Dat is heel logisch. Maar interessant is dat er bepaalde periodes zijn waarin in een bepaalde kwaliteit werd gebouwd. Neem bijvoorbeeld de woningen van meer dan honderd jaar oud, of die gebouwd zijn tussen de twee wereldoorlogen. Deze huizen zijn vaak op zich goed gebouwd, maar vergen veel renovatie om aan de huidige standaard te kunnen voldoen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was er erge woningnood. Woningen uit die periode zijn daarom vaak klein en van lage kwaliteit.

 

De juiste prijs

De huizenmarkt en de huizenprijzen schommelen dus altijd een beetje. Zijn de huizenprijzen relatief laag? Dan is er sprake van een kopersmarkt. Zijn de huizenprijzen juist hoog? Dan is er sprake van een verkopersmarkt.

Kopersmarkt (lage huizenprijzen)

Wanneer er veel huizen aangeboden worden, maar er is weinig vraag, is er sprake van een kopersmarkt. Dat wordt zo genoemd, omdat de koper voordeel heeft van de staat waarin de markt verkeert.

check Relatief lage huizenprijzen

In een kopersmarkt zullen de huizenprijzen relatief laag moeten zijn, omdat verkopers anders hun huizen niet kwijt raken. Kopers kunnen er vaak wel vanuit gaan dat hun huis, wanneer de markt weer aantrekt, meer waard zal worden. Een huis kopen in zo’n periode kan daarom een extra goede investering zijn.

check Uw woning verkopen

Uw huis verkopen in een kopersmarkt kent juist een risico. Wanneer u uw nieuwe woning al gekocht hebt en uw oude nog niet kwijt bent, loopt u het risico dat de verkoop op zich laat wachten. In dat geval draagt u tijdelijk de lasten van twee woningen.

Verkopersmarkt (hoge huizenprijzen)

Wanneer er weinig huizen aangeboden worden, maar er is wel veel vraag, is er sprake van een verkopersmarkt. Dit betekent dat de verkoper voordeel kan hebben van de staat waarin de markt verkeert.

check Hoge huizenprijzen

In een verkopersmarkt worden de huizenprijzen opgedreven, omdat vele consumenten interesse hebben in het kopen van een huis. Verkopers kunnen extra veel plezier hebben van zo’n periode, wanneer ze het huis dat ze verkopen zelf juist voor weinig geld gekocht hebben.

Zelf berekenen?

Terug naar het overzicht

Icons-Alles-over-hypotheken-verder  Oriëntatie & Koop

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.