Koopsubsidie

Het kan zijn dat u nu in een huurwoning of nog thuis woont en relatief weinig geld hebt. Daardoor lijkt een koopwoning misschien veel te duur voor u. In dat geval komt u wellicht in aanmerking voor de koopsubsidie.

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Regeling koopsubsidie

De overheid probeert ook mensen met lagere inkomens te stimuleren om een eigen woning te kopen. Daarom is de Wet Bevordering Eigenwoningbezit (BEW) bedacht. Deze wet heet in het dagelijks taalverkeer de koopsubsidieregeling. Op grond van uw toetsinkomen en een aantal andere voorwaarden wordt een maandelijkse toelage bepaald.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden waar de aanvrager en de hypotheek aan moeten voldoen voor het verkrijgen van koopsubsidie:

check Zo moet de aanvrager minstens 18 jaar oud zijn en in de voorgaande drie jaar geen eigenaar of bewoner van een koopwoning zijn geweest.
check Ook moet de aanvrager de nieuwe woning zelf gaan bewonen.
check De koopsom en de totale hypotheek hebben een maximale waarde. Vraag dit op bij uw hypotheekverstrekker.
check Voor de hypotheek moet ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn aangevraagd en er moet sprake zijn van een rentevaste periode van minstens 10 jaar.
check Het vermogen van de aanvrager mag hooguit €20.315 zijn, of bij fiscale partners €40.630.

Aanvraag en beperkt budget

De aanvraag van koopsubsidie doet u door een formulier in te vullen en op te sturen. Dit formulier vindt u op de site van SenterNovem. De beschikking krijgt u na twee weken en deze moet worden toegevoegd aan de hypotheekakte. U kunt dus pas nadat u de subsidie toegekend hebt gekregen uw hypotheekakte laten opstellen.

Er is elk jaar slechts een beperkt budget voor de koopsubsidies. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Vijfjaarstoets

Elke vijf jaar wordt opnieuw bekeken of u nog in aanmerking komt voor de koopsubsidie en hoe hoog de bijdrage moet zijn. Komt u na 15 jaar nog steeds in aanmerking, dan krijgt u het bedrag dat u in de 15 jaar daarna zou krijgen in een keer uitbetaald.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.