Recht van opstal
In principe is het zo dat de eigenaar van de grond ook automatisch eigenaar is van al het onroerend goed op de grond. Stel dat u de grond van iemand huurt en er een schuurtje op bouwt. In dat geval is het schuurtje automatisch eigendom van de eigenaar van de grond. Een manier om dit toch gescheiden te houden is het recht van opstal. Met het recht van opstal kan de opstaller, in ons voorbeeld de bouwer van het schuurtje, de eigenaar van het schuurtje zijn. Ondanks dat het op de grond van iemand anders staat. Dit soort zaken moeten worden geregeld in de transportakte.
Voorbeeld: recht van opstal bij stacaravans
Een interessante illustratie van dit recht heeft te maken met caravanparken. In de loop der tijd hebben steeds meer mensen, die een plekje op een caravanterrein huren, van hun caravan een heus huis gemaakt. De caravans staan vast en hebben onder andere een aansluiting op het elektriciteitsnet. Het zijn meer chalets of recreatiewoningen geworden en behoren tot de onroerende zaken. Officieel is dan de eigenaar van het terrein ook direct eigenaar van de woningen. Door het recht van opstal te gebruiken kunnen dergelijke situaties worden geregeld.
Zelf berekenen?
Terug naar het overzicht
Heeft u nog vragen?
Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.