Wat is de werkelijke rente?

De hoeveelheid rente die u zult gaan betalen, kan op verschillende manieren worden uitgedrukt in een percentage. Zo kan het rentepercentage dat u uiteindelijk echt zult gaan betalen hoger of lager zijn dan de rente die in uw hypotheekofferte staat. Dit heeft te maken met hoe u het rentepercentage berekent en met welke factoren u rekening houdt. De drie manieren om de te betalen rente te benoemen zijn nominale rente, effectieve rente, netto werkelijke rente (NWR).

www.allesoverhypotheken.nl/privacy-statement

Nominale rente

In uw hypotheekaanvraag wordt de zogenaamde nominale rente genoemd. Dit is het rentepercentage dat u voor uw hypotheek aan de geldverstrekker zult gaan betalen.

Het nominale rentepercentage is niet het enige rentepercentage waar u op moet letten, wanneer u offertes met elkaar vergelijkt. Kijk ook altijd naar de effectieve rente en netto werkelijke rente (NWR).

Effectieve rente

In uw hypotheekofferte staat niet alleen het rentepercentage dat u over uw hypotheek betaalt (nominale rente). U leest er ook wat het rentepercentage is als een aantal andere kosten is meeberekend.

Effectieve rente of bruto werkelijke rente

Voor de berekening van het effectieve rentepercentage (ook wel bruto werkelijke rente genoemd), wordt de afsluitprovisie verrekend. Deze provisie verschilt tussen de verschillende geldverstrekkers en kan dus uitmaken in de uiteindelijke rente die u betaalt. Daarnaast staat in de offerte of u de rente vooraf aan de maand of achteraf moet betalen. Ook dit heeft effect op de werkelijke rente.

Om nog beter te kunnen zien wat het echte rentepercentage is, kunt u nog meer meenemen in de berekening. Een voorbeeld van zo’n gedetailleerde berekening is de netto werkelijke rente (NWR).

Netto werkelijke rente

In uw hypotheekofferte vindt u zowel het nominale rentepercentage als het effectieve rentepercentage. Hiermee kunt u al een aardige vergelijking tussen offertes maken.

NWR

Een nog betere vergelijking kunt u maken, wanneer u nog een flink aantal factoren meeneemt in de berekening. Deze berekening wordt de netto werkelijke rente (NWR) genoemd en is bedacht door Vereniging Eigen Huis.

Deze berekening is complex, maar houdt rekening met de hypotheeklasten, de belastingteruggave, de overlijdensrisicopremie en verdere gemaakte kosten. Ook het moment van betalen en de kans op overlijden worden in de berekening meegenomen.

Als u deze berekening toepast, kan blijken dat een geldverstrekker met bijvoorbeeld een lage afsluitprovisie en lage premie voor de overlijdensverzekering netto veel voordeliger is.

Vereniging Eigen Huis

Bent u lid van Vereniging Eigen Huis? In dat geval kunt u de netto werkelijke rente op hun site online zelf berekenen.

Zelf berekenen?

Heeft u nog vragen?

Niet gevonden waar u naar op zoek bent? Navigeer via onderstaande knoppen naar het woordenboek, de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.