Samen een huis kopen? Dit moet u regelen

Voor het eerst samen een huis kopen is natuurlijk super spannend. Het klinkt meestal romantischer dan het is, want er moeten een hoop zaken geregeld worden. Als het om geld gaat, kunt u beter verstandig dan romantisch zijn. Daarom hebben wij voor u op een rijtje gezet waar u over na moet denken en wat u moet regelen als u samen een huis gaat kopen.

1. Zoek uit hoeveel u samen kunt lenen

Het is zover: u heeft het erover gehad en u bent zover om samen een huis te kopen. Dat is een hele stap! Op het moment dat u samen een huis koopt, bent u financieel aan elkaar verbonden. Maar voor het zover is, wilt u natuurlijk weten wat u samen kunt lenen. Als u snel wilt weten wat u ongeveer samen kunt lenen, kunt u dat door onze tool laten berekenen. Zo weet u ongeveer in welke prijscategorie u samen een huis kunnen zoeken. Wilt u het zeker weten? Laat uw financiën dan op een rijtje zetten door een financieel coach. Een coach berekent wat u kunt lenen en wat uw maandlasten zijn. Zo weet u precies wat voor huis u kunt kopen en hoeveel geld u overhoudt voor leuke dingen.

2. Welke verzekeringen heeft u nodig?

Als u een huis gaat kopen heeft u verzekeringen nodig. Meestal omdat de geldverstrekker u zonder verzekeringen geen hypotheek wil verstrekken, maar ook voor uw eigen financiële gemoedsrust is het fijn om goed verzekerd te zijn. Dit kunt u allemaal zelf regelen en met een opstal- en inboedelverzekering en een overlijdensrisicoverzekering komt u al een heel eind. Wanneer u dit laat uitzoeken door een financieel coach, weet u zeker dat het goed is geregeld en dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

3. Houd een gezamenlijke administratie bij

Samen een huis kopen betekent dat u een gezamenlijk administratie krijgt. Dit kunt u ouderwets in een schoenendoos stoppen, maar het is veel slimmer om dit online in een cloud op te slaan. Zo kunt u allebei op elk moment bij de administratie.

Houd in de administratie alle zaken rondom het huis bij, zoals de hypotheek en verzekeringen. Denk daarnaast ook aan de kosten voor de inrichting, de verhuizing en de maandelijkse lasten zoals gas, water en licht en abonnementen zoals internet en tv.

4. Bespreek open en eerlijk welke schulden u heeft

Wanneer u een hypotheek gaat aanvragen, moet u ook vertellen welke schulden u eventueel heeft. Bespreek dit van te voren met uw partner, zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens het hypotheekgesprek. Houd er rekening mee dat een mobiele telefoon op afbetaling, rood staan en creditcards met gespreid betalen BKR geregistreerd staan. Ook studieschulden hebben invloed op hoeveel u kunt lenen. Deze gegevens vraagt een hypotheekadviseur op, dus bespreek deze zaken met uw partner voor u samen een huis gaat kopen.

5. Open een gezamenlijke rekening

Een huis kopen kost geld. Uiteraard kost het huis zelf geld, maar een verhuizing is ook niet gratis. En vergeet de inrichting niet! Wilt u nog het een en ander verbouwen of nieuwe meubels kopen, dan kan dat behoorlijk in de papieren lopen. U kunt natuurlijk netjes bijhouden wie wat betaalt, maar als u midden in de verhuizing zit, dan schiet de administratie er nog wel eens bij in. Open daarom een gezamenlijke rekening en stort daar beiden geld op. Zo hoeft u achteraf niet uit te zoeken wie wat betaald heeft.

6. Kies een samenlevingsvorm

Wanneer u samen een huis koopt, komt dit huis op beide namen te staan. Dit is hoe u het waarschijnlijk ook graag ziet, maar wat als u of uw partner overlijdt? Dan gaat het huis niet automatisch naar de ander, want haar of zijn familie erft een deel van uw huis. Regel de zaken daarom van tevoren goed en kies een samenlevingsvorm die bij uw situatie past.

Er zijn drie soorten samenlevingsvormen:

  • Trouwen: Wanneer u trouwt gelden er automatisch wettelijke regels met betrekking tot belastingen, erfrecht en pensioenen.
  • Geregistreerd partnerschap: Hierbij laat u zich voor de burgerlijke stand registreren. Dit lijkt veel op trouwen en er zijn ook al automatisch wat zaken wettelijk geregeld. Ook kunt u zelf partnerschapsvoorwaarden stellen. Hiermee kunt u dus zelf nog wat regels toevoegen.
  • Samenlevingscontract: Dit is een overeenkomst waarin u samen vastlegt wat van wie is en wat ermee moet gebeuren in verschillende situaties.

7. Fiscale partners

Als u een huis koopt, gaat u samen een financiële verplichting aan. Ook voor de wet, want u en uw partner worden fiscale partners. Dit betekent dat u samen belastingaangifte moet doen. Hierbij mag u gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Daarnaast beïnvloedt fiscaal partnerschap de hoogte van uw toeslagen en sociale verzekeringen. Hoe hoger het gezamenlijke inkomen, hoe lager de toeslagen. Alle informatie over fiscaal partnerschap vindt u bij de Belastingdienst.

Verder lezen

Meer nieuwsitems lezen? Klik op onderstaande button om terug te keren naar het nieuwsoverzicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste hypotheeknieuws én de actuele rentestanden.